Publieke Omroep gaat ‘veel minder programma’s maken’

De extra bezuiniging op de Publieke Omroep betekent een ‘enorme aanslag’ op het aantal programma’s. “Heel veel mensen thuis gaan hun favoriete programma’s moeten missen de komende jaren”, zei voorzitter Henk Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep vanmorgen op Radio 1.

“Wij gaan grote keuzes moeten maken. Als de KRO nu De Reünie, én Spoorloos, én Boer Zoekt Vrouw kan uitzenden, dan kan dat straks niet meer alle drie.”

De korting van honderd miljoen euro betekent ook dat er extra ontslagen zullen vallen. De huidige bezuinigingsronde van tweehonderd miljoen euro kost zes- tot zevenhonderd mensen hun baan. Daar komen er nog ‘een paar honderd’ bij, zegt Hagoort. Van de in totaal driehonderd miljoen aan bezuinigingen, wordt 155 miljoen euro direct bezuinigd op programma’s. Een van de manieren waarop kijkers dat gaan merken, is in de programmering overdag. Hagoort:

“Dat is een enorme aanslag op de programma’s. Heel veel mensen gaan hun favoriete programma’s moeten missen de komende jaren. Wij kunnen straks niet meer én overdag programma’s van Max voor oudere mensen, én programma’s voor kinderen overdag uitzenden. Die keuzes gaan echt pijn doen.”

Hagoort herhaalde zijn opmerkingen deels voor de camera van de NOS:

Bezuinigen op sport, zoals de dure rechten voor het uitzenden van voetbal, is ook een optie die de publieke omroep kan verkennen. “Dat betekent dat sport zal verdwijnen achter de decoder”, waarschuwt de omroepbaas.

Hagoort wil niet snijden in het aantal radio- en televisiezenders. Over het grote aantal zenders van de NPO zegt hij:

“Het geld zit niet in zenders of netten. Op tv is de zender een etalage. Het geld zit in de programma’s. Toen we Nederland 3 erbij kregen in de jaren tachtig, kregen we geen extra geld. Dat geld zit in de programma’s. En ik denk dat we de maximale service aan het publiek moeten blijven geven, en op z’n minst de programma’s die er blijven, op een heel mooi tijdstip uitzenden.”

Luister hier het radiofragment terug.