Op dievenpad met een kille robot

Robot and Frank. Regie: Jake Schreier. Met: Frank Langella, Susan Sarandon, Liv Tyler. In: 8 bioscopen.

Weduwnaar Frank (Frank Langella) woont alleen. Omdat zijn zoon zich zorgen maakt over de toenemende vergeetachtigheid van zijn vader doet hij hem een robot cadeau. Eerst verzet Frank zich tegen het kille blok staal maar dan realiseert hij zich dat je een robot ook kunt gebruiken voor heel andere dingen dan koken en wassen. Inbreken bijvoorbeeld.

Robot and Frank speelt zich af in de nabije toekomst maar draait om zaken die actueel zijn: wat is het nut van steeds geavanceerdere robots? Kunnen robots emoties begrijpen en nabootsen? De film speelt met het contrast tussen de wisbaarheid van het geheugen van de robot en Franks toenemende dementie. Maar de onderwerpen die worden aangestipt zijn ook een beetje voorspelbaar.

Het debuut van Jake Schreier kabbelt een beetje voort. Ook wordt een aantal bijrollen, zoals Franks ambitieuze zoon (James Marsden), reislustige dochter (Liv Tyler) en de lokale bibliothecaresse (Susan Sarandon), nauwelijks ontwikkeld. Ze doen er uiteindelijk niet zoveel toe, net als deze film eigenlijk.