Onkruid

Omdat Bram Moszkowicz, zoals bekend, NRC Handelsblad (‘het NRC’, zegt hij altijd, moet ‘de’ zijn, Bram), een warm hart toedraagt, speelde hij mij exclusief een voorpublicatie van zijn in april te verschijnen boek Onkruid toe. Het is een eerste, nog ruwe, versie, wat ook blijkt uit het feit dat het is opgedragen aan ‘Mijn vriendin…’ met (voor mij) de toevoeging ‘nadere invulling volgt spoedig’.

De ondertitel van het boek zal luiden: „Infaam en abject”, woorden die inmiddels in zijn mond zó gevleugeld zijn geworden, dat ze binnenkort als credo boven de deur van zijn nieuwe, ietwat kleiner uitgevallen, pand in Amsterdam-Oost zullen staan gegrift.

Het boek zal een voorwoord bevatten van Brams boezemvriend Leon de Winter, die zich wanhopig afvraagt hoe het toch mogelijk is dat Nederland een van zijn getalenteerdste zonen zó diep laat vallen.

Eerder had De Winter in de Volkskrant een ingezonden stuk geschreven, waarin hij de deken van de Orde van Advocaten ‘retorische verkrachting’ van Bram verweet. Logisch dat De Winter in zijn voorwoord bij Onkruid een nóg heftiger term gebruikt nu de uitspraak van de Raad van Discipline zoveel zwaarder is uitgevallen: ‘Lijfelijke verkrachting’.

In de Volkskrant schreef De Winter destijds: „Ik zag in Kemper een cynische man die obsessioneel achter Bram is aangegaan.” In zijn voorwoord bij Onkruid heeft hij deze zin licht versterkt overgenomen: „Ik zie in de vijf leden van de Raad vanDiscipline sadistische mensen die zich op perverse wijze op Bram hebben gestort.”

In een andere passage, ook overgenomen uit zijn Volkskrant-stuk, hoefde De Winter maar één woordje te veranderen: „Veel mensen vinden het leuk wanneer ‘the mighty fall’. Bram is beroemd, rijdt in mooie auto’s, heeft een mooie en slimme vriendin en neemt het er soms van – dus wordt hij benijd en, als het kan, verguisd.”

Volgens De Winter wordt zijn vriend achtervolgd door ‘een groot deel van de media’. Dit mochten we woensdag ook vernemen van de advocaat van Bram, Gabriël Meijers, die na de uitspraak van de Raad van Discipline zei dat Bram ‘kapotgeschreven’ is door de media. Let wel: niet ‘kapotgefilmd’ of ‘kapotgefotografeerd’, maar ‘kapotgeschreven’.

Anders gezegd: de jongens en meisjes van de schrijvende pers hebben het gedaan. Over hén zal Onkruid dan ook gaan.

In zijn eerste hoofdstuk schrijft Bram: „Ik heb mij altijd in een uiterst plezierige behandeling door de audiovisuele media mogen verheugen. Ik hoefde maar te kikken en er werd een exclusieve plaats voor mij in welk praatprogramma dan ook ingeruimd. Wilde ik mijn verdediging van een of andere bajesklant toelichten? Moest ik weer een boekje verkopen? Gaat uw gang, meneer Moszkowicz! Hartverwarmend waren mijn contacten met RTL Boulevard, waar een superieure journalist als Albert Verlinde mij behandelde als zijn hoofdredacteur. Maar ook bij de publieke omroep – Knevel, Van den Brink, Huys, Van Nieuwkerk, Pauw, Witteman – mocht ik mij altijd onbelemmerd laten gaan. Al mijn charmes kon ik in die aangename sfeer ontplooien.

„Vergelijk dat eens met die verzuurde tiepjes van de schrijvende pers. Altijd maar zuigen en sarren. Die kop boven het maaiveld moest eraf! Inmiddels hebben ze ook mijn tv-vrienden aangestoken. Zelfs Witteman begon mij opeens onbeschoft te onderbreken. Ik heb er maar één woord voor, of eigenlijk twee: infaam en abject.”