muziek

Mike Mainieri

De Amerkaanse vibrafonist Mike Mainieri, geboren in 1938 in The Bronx (NY) werd bekend in de supergroep Steps Ahead, naast musici als Michael Brecker en Steve Gadd. Daarnaast werkte hij met onder andere Buddy Rich, Billie Holiday, Wes Montgomery en zelfs Dire Straits. In Nederland werkte hij samen met het Marnix Busstra Trio. Mainieri is een pionier met de elektronische vibrafoon, de zogenaamde synth-vibe.

3 nov, 20.30 uur. www.lantarenvenster.nl

Habib Koité & Eric Bibb

De Amerikaanse blues- en folkzanger Eric Bibb en de Afrikaanse zanger/gitarist Habib Koité gingen een samenwerking aan die dit najaar resulteert in zowel een cd als een concerttournee.

Begin dit jaar ging een lang gekoesterde wens van Bibb in vervulling. Hij maakte een reis naar Bamako in Mali om met één van de meest populaire hedendaagse wereldsterren uit Afrika, Habib Koité, een album op te nemen.

1 nov, 20.30 uur. www.lantarenvenster.nl

Ethel

Het Amerikaanse strijkkwartet Ethel wordt in recensies wel ‘de Metallica der strijkkwartetten’ genoemd. Ethel Strijkkwartet heeft bijvoorbeeld een klassieke bezetting, maar speelt wel, elektrisch versterkt, twintig keer zo hard als een klassiek kwartet. Hierdoor krijgt het geluid van de vier strijkers een metalige klank, maar dat hindert nauwelijks omdat ze toch geen Beethoven spelen. Hun repertoire bestaat nummers die zich, net als die van Jackson en Rundgren, niet storen aan grenzen. 5 t/m 9 november toeren ze door Nederland.

O.a. 6 nov, De Link. 8 nov, Verkadefabriek.

Scala & The Kolacny Brothers

Deze maand komen Scala & The Kolacny Brothers naar Nederland om acht optredens te geven. Het indierockkoor brak in Amerika door met een eigenzinnige bewerking van ‘Creep’ (Radiohead) die regisseur David Fincher gebruikte voor de trailer van de film The Social Network. Daarmee scoorde het koor een hit: meer dan 250 miljoen zagen en hoorden de trailer, waarna er in Amerika, Canada en Engeland een maandenlange theatertour volgde.

November, www.scalachoir.com

Ambrose Akinmusire

De Amerikaanse trompettist Ambrose Akinmusire heeft zijn plaats verdiend in de voorhoede van de nieuwe jazzgeneratie. Hij vindt inspiratie bij tijdloze geestverwanten, van Chopin tot Björk. Dit jaar verscheen zijn tweede album op Blue Note.

1 nov, 20.30 uur. Bumhuis. www.bimhuis.nl