muziek

Paul Banks is solo zachter

popPaul Banks: Banks

Paul Banks (34) voelt zich ‘young again’, meldt hij in het gelijknamige nummer. Maar ondanks alle positieve kwaliteiten die je aan zijn nieuwe cd kunt toedichten, hoort jeugdigheid daar niet bij. Paul Banks klinkt als een staatsman of een rechter. Als een zweep striemt zijn stem als hij zijn vonnissen uitspreekt.

Paul Banks is de voorman van de Amerikaanse band Interpol, die na het uitbrengen van hun vierde cd nu een pauze heeft ingelast. Zo had Banks tijd voor zijn tweede solo-cd (de eerste onder de naam Julian Plenti). Het is bijzonder hoe hij zich losmaakt van de populaire Interpol-stijl. Interpol was geliefd om zijn hoekige en schetterige gitaren in combinatie met een galmende kelder-sound, herinnerend aan Joy Division. Op Banks zijn de gitaren naar de achtergrond gemixt, en de instrumentaties zachtaardig, alsof de klanken met elkaar versmolten zijn. Banks’ stem is niet teder te noemen, maar in combinatie met de violen van bijvoorbeeld The Base krijgt hij een warmer timbre dan anders. In tien melancholieke nummers laat Banks horen dat hij zijn stijl verder heeft uitgediept, met I’ll Sue You en Arise, Awake als hoogtepunt.

Paul Banks treedt op: 13/2 Melkweg, Amsterdam.