Monti snoeit in aantal provincies

Het moet een historische verandering worden: het Italiaanse kabinet wil het aantal provincies bijna halveren. Het moet tientallen miljoenen aan besparingen opleveren. Maar nu al maken steden als Pisa, Liverno en Lucca onderling ruzie omdat zij de status van provinciehoofdstad niet wil opgeven – en zeker niet ‘onder’ de ander wil leven.

De provincies vormen een kostbare vierde bestuurslaag, tussen regio’s en lokaal bestuur in. De regering-Monti heeft gisteren per decreet besloten de 86 provincies in de vijftien niet-autonome regio’s terug te brengen naar 51. Over de provincies in de vijf regio’s met een grote mate van autonomie wordt in de komende maanden besloten.

Het kabinet wil de besparingen nog niet becijferen. Maar met de 35 provincies verdwijnen ook provinciale raadsleden en bestuurders. Ook kunnen er kleinere rechtbanken, prefecturen en bureaus voor de afgifte van kentekens worden opgeheven. Veel Italianen vinden dat het openbaar bestuur te omvangrijk is en dat te veel mensen ‘van de politiek’ leven.

De bestuurlijke wijzigingen moeten in 2014 ingaan. Vanaf nu wordt het aantal provinciale bestuurders geleidelijk verminderd. Gisteren heeft het kabinet ook besloten dat politici niet meer hun vergoedingen als lokaal en provinciaal bestuurder bij elkaar mogen optellen.

Gezien de oplaaiende sentimenten wordt verwacht dat goedkeuring van dit decreet door het parlementniet eenvoudig wordt. Veel lokale vertegenwoordigers worden gemobiliseerd. Want Monza wil niet bij Milaan, Benevento niet bij Avellino, Prato niet bij Florence.