Opinie

Moderne dagsluiting

Anita Witzier in ‘Ode aan de doden’ (KRO).
Anita Witzier in ‘Ode aan de doden’ (KRO).

In de meeste Brabantse en Limburgse steden was bij de laatste verkiezingen het CDA de zesde partij in stemmenaantal. Met ChristenUnie en SGP hebben de confessionelen nog 21 zetels in de Tweede Kamer over. Volgens de Atlas of European Values (2005) zeggen in de EU na Esten en Tsjechen Nederlanders het minst vaak te behoren tot een kerkgenootschap. Maar het christelijke geloof is nergens in Europa zo sterk aanwezig in de publieke omroep als bij ons.

KRO, NCRV en EO zijn restanten van het zuilenstelsel, net als IKON en RKK. Nederland 2 is bedoeld voor cultuur en levensbeschouwing, dus eindigt daar elke uitzenddag na middernacht met een moderne pendant van de dagsluiting. Het is geen priester of dominee meer die ons van achter een bureau toespreekt, maar de EO die in De kist bij BN’ers informeert hoe ze de dood zien of Annemiek Schrijver die in Nachtzoen (IKON) mensen ondervraagt over hun relatie tot de nacht.

In de week voor Allerzielen mag de KRO het stokje tijdelijk overnemen, met de rubriek Voor wie steek jij een kaarsje op? Daarin vertellen vaste KRO-gezichten over een overleden oom of grootmoeder dan wel ‘levenskunstenaar’ Ramses Shaffy. Ook is er deze week vier maal in de vooravond Ode aan de doden (KRO), waarin Karin de Groot korte necrologieën wijdt aan het afgelopen jaar overleden „opvallende Nederlanders, om hun leven te vieren”.

Eerlijk gezegd is het best een aardig programma dat een nuttige functie vervult, ook voor wie niet in een hiernamaals gelooft. Uit beeldarchieven valt mooi materiaal te putten om te laten zien hoe mensen het best herinnerd zouden kunnen worden. Televisie doet dat te weinig met anderen dan de handvol coryfeeën waar iedereen mee wil dwepen.

Zo stond de KRO onder meer stil bij skikampioen Gratia Schimmelpenninck van der Oye, couturier van de koningin Theresia Vreugdenhil, COC-pionier Jacques Drabbe, culinair journalist Berthe Meijer en wilde tuinman Louis Le Roy. Op Allerzielen zelf gaat Anita Witzier een uur lang live vanaf Westerveld spiritualiteit met ons beleven. Dat hoeft nou ook weer niet voor mij.