Minder omzet en meer winst Shell

De omzet van olieconcern Shell is in het derde kwartaal gedaald door lagere gas- en olieprijzen en een lagere marge op chemieproducten. De winst van het concern steeg met 2,3 procent en kwam uit op 7,2 miljard euro, zo maakte het Brits-Nederlandse concern vandaag bekend.

De onderliggende cijfers van het bedrijf waren beter dan verwacht. Het aandeel Shell steeg vanochtend op de Amsterdamse beurs met bijna 1 procent tot 26,70 euro.

De omzet kwam uit op 112 miljard dollar, een daling van negen procent ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. De omzet daalde ondanks dat het bedrijf operationeel beter presteerde en meer gas en olie produceerde.

Shell-topman Peter Voser sprak in een toelichting van „volatiele energiemarkten”, maar heeft vertrouwen dat zijn bedrijf op de goede weg is met het investeren in nieuwe energiebronnen.

Per dag produceerde Shell in het derde kwartaal bijna driehonderdduizend vaten olie-equivalent. Exclusief bijzondere effecten, zoals veiligheidsproblemen in Nigeria, betekende dit een productiestijging van een procent op jaarbasis.

Uit de cijfers blijkt dat de lange- termijnstrategie van Shell om meer te investeren in de winning en productie van gas vruchten begint af te werpen. De productie van vloeibaar gas steeg met 4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Shell verwacht dit jaar voor het eerst meer gas dan olie te winnen en ’s werelds grootste producent van gas te worden. Vooral in Azië neemt de vraag naar gas heel snel toe. Hoewel de prijs van gas onder druk staat door de toegenomen productie van schaliegas, is het gasbedrijf van Shell zeer winstgevend.