‘Marx Rutte onder vuur’ - de kranten over de ‘nivellerende’ VVD

‘Woede over explosie zorgpremie’, ‘Rutte II loopt eerste kras op’ en ‘Achterban VVD ziedend’. Een greep uit de koppen op de voorpagina’s van kranten naar aanleiding van de aanstaande inkomensafhankelijke zorgpremie. Hieronder een overzicht van de berichten naar aanleiding van de ‘nivelleringsplannen’.

De Telegraaf: ‘Marx Rutte onder vuur’

Premier Mark Rutte en zijn partij worden vanochtend flink aangepakt door De Telegraaf. De krant schrijft dat de VVD-top “volledig de kluts kwijt” lijkt door “door de storm van protest” vanuit de partij, nu de VVD “kampioen nivelleren” is geworden. Een korte uitleg in het artikel over de woordspeling in de kop:

“De Duitser Karl Marx was een van de grondleggers van de arbeidersbeweging en een centrale figuur in de geschiedenis van het socialisme en communisme.”

Ook in het hoofdredactioneel commentaar wordt uitgehaald naar de VVD:

“Hier worden gewone, hardwerkende Nederlanders keihard gepakt. Alle zekerheden vallen voor hen weg. Rutte pleegt ronduit kiezersbedrog [...] Dit is een brug te ver. Een klap in het gezicht van hardwerkende Nederlanders.”

Nrc.next: aanpak verdient applaus en kritiek

In het commentaar schrijft nrc.next dat het kabinet steun verdient voor de aanpak van de zorgkosten, maar de krant staat tegelijkertijd kritisch tegenover de “staatsgreep in de premies”:

“De eerste wijziging is de uitvoering en reikwijdte van de AWBZ. De tweede is de hoogte en de methodiek van de premies die elke Nederlander moet betalen voor zijn basiszorgpolis. [...] Het kabinet verdient steun voor de aanpak van deze zorgkosten die door een uitdijend AWBZ-pakket Nederland boven het hoofd zijn gegroeid. De oplopende kosten komen voor rekening van burgers en bedrijven en schaden onze concurrentiepositie. [...] De tweede stelselwijziging verdient geen applaus. Het kabinet maakt het gros van de zorgpremies inkomensafhankelijk. Deze staatsgreep in de premies ondermijnt de kern van het huidige zorgstelsel. [...]

De invoering van inkomensafhankelijke premies maakt gelukkig een eind aan het rondpompen van geld via zorgtoeslagen. Maar het ontneemt consumenten, verzekeraars en zorgverleners ook de broodnodige prikkels om effectiever te kiezen en te werken. Bovendien suggereren lagere premies voor mensen met lagere inkomens dat zorg bijna gratis is. Dat is een valse suggestie. De onontbeerlijke beheersing van zorgkosten begint met het besef dat zorg een groot goed is. En kostbaar bovendien.”

VVD-ers in het AD: Rutte haalt Den Uyl in langs de linkerkant

‘Rutte II loopt al eerst kras op’, aldus het Algemeen Dagblad vanochtend op de voorpagina: “Na een storm van protest lijkt het erop dat het kersverse regeerakkoord al moet worden aangepast.” Binnen de VVD heerst grote onvrede, zo schrijven Edvin van der Aa en Axel Veldhuijzen in een analyse:

“Niemand minder dan VVD-prominent Hans Wiegel opende gisterochtend de aanval op de plannen uit het regeerakkoord. ‘Misschien is dit nog wel nivellerender dan toen het kabinet-Den Uyl er zat. Wiegel roept de eigen fractietop op zich te herbezinnen. Dit is niet goed. De plannen lijken op een nationalisatie en ons zorgvuldig opgebouwde zorgstelsel gaat onderuit.’”

de Volkskrant: partijtop houdt vooralsnog de poot stijf

“Slechts twee dagen na de presentatie van het regeerakkoord is er met name bij de VVD grote onrust ontstaan over de verhoging van de ziektekostenpremies voor de hogere inkomens”, aldus Raoul du Pré in een verslag voor de Volkskrant:

“Vooralsnog houdt de partijtop de poot stijf. [...] In hun telefoontjes en brieven aan de partij dringen veel leden aan op een partijcongres waar de achterban zich alsnog over het regeerakkoord zou kunnen uitspreken. Rutte beklemtoont dat de VVD niet de traditie kent dat de leden moeten instemmen met een regeerakkoord.”