Lopez speelt dat ze diva is

In this picture taken Friday evening, Oct. 26, 2012 US singer Jennifer Lopez performs during her Dance Again Tour concert in Prague, Czech Republic. (AP Photo/Michal Dolezal, CTK) AP

pop

Jennifer Lopez

Gehoord: 29/10, Ahoy, Rotterdam. **

Op het podium van Ahoy Rotterdam zwieren dansers, glitteren pakjes, slaat de drummer een loeistrakke beat en kronkelt actrice en popzangeres Jennifer Lopez (43). Ze is voor het eerst op wereldwijde stadiontour en de beelden komen zo uit het Handboek van de Moderne Popdiva: vuurwerk, gelikte groepschoreografie en nauwsluitende outfits. Maar Lopez zelf bewijst vooral waarom het zo lang duurde voordat we haar op het podium konden zien.

Ze is een zangeres die soms, tussen het dansen en opjutten van het publiek door, ook een stukje zingt. Maar belangrijker zijn de vocalen op tape en haar in de schaduw opgestelde achtergrondzangeressen die wel een imposant vocaal bereik hebben. Lopez heeft een vlakke stem die soms wegebt of ronduit vals is. Lopez acteert in een wervelwind aan kleuren en bewegingen de perfecte diva. Ze gooit in een soepele dansbeweging een wandelstok weg, kijkt vol geacteerde emotie de zaal in en zingt een ingetogen slepende versie van If You Had My Love terwijl een man op gitaar tokkelt.

Flinke delen van het concert komen van het videoscherm, want veel van haar nummers werden half gerapt door andere artiesten. Tijdens een medley van hiphop/r&b-hits als I’m Real en Ain’t It Funny dragen de dansers stoere shirts; bij aanvang klassiek aandoende kostuums met hoge hoeden en bij dance-tracks, als de hit On The Floor uit 2011, zwiepen de lasers door de zaal. In een opzwepend Let’s Get Loud, met heerlijke latin percussie en Lopez die haar lichaam gloedvol laat schudden, lijkt de diva het meest in haar element. Dan schemert even een persoon door alle opsmuk heen.

    • Saul van Stapele