Lagere olieprijzen drukken winst Shell, AEX reageert positief

Shell kwam de afgelopen tijd ook negatief in het nieuws. Hier forceren brandweerlieden sloten die Greenpeace aan de vulpistolen bij een Shell-tankstation zette uit protest tegen olieboringen in het Noordpoolgebied. Foto ANP / Marcel Antonisse

Royal Dutch Shell heeft in het derde kwartaal minder winst en omzet geboekt door lagere gas- en olieprijzen en een lagere marge op chemieproducten. De omzet kwam uit op 112 miljard dollar, een daling van negen procent ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar.

Het Brits-Nederlandse concern presenteerde vanochtend een nettowinst van 7,2 miljard dollar in de driemaandsperiode, een daling van drie procent maar weliswaar minder sterk dan verwacht. Hierdoor kwam het aandeel RD Shell vanochtend goed uit de startblokken op de AEX en steeg direct 1,3 procent.

Ondanks de teruglopende winst presteerde het bedrijf in het afgelopen kwartaal operationeel beter en produceerde het meer gas en olie. Maar de prijzen die betaald worden voor gas en olie werden verder gedrukt door de economisch onzekere tijden.

Productie gestegen

Shell-topman Peter Voser spreekt van “volatiele energiemarkten” waarop de prijzen sterk op en neer bewegen, aldus persdienst Novum. Maar hij heeft vertrouwen dat zijn bedrijf op de goede weg is door te investeren in nieuwe energiebronnen.

Per dag produceerde Shell in het derde kwartaal bijna driehonderdduizend vaten olie-equivalent. Exclusief bijzondere effecten zoals veiligheidsproblemen in Nigeria betekende dit een productiestijging van een procent op jaarbasis.