Kortkolom sport

Ex-bestuurder FIFA verliest beroep CAS

Lausanne. Qatarees Mohammed bin Hammam heeft zijn hoger beroep bij sporttribunaal CAS tegen een voorlopige schorsing door de FIFA verloren. Dat meldde de wereldvoetbalbond gisteren. De ex-vicevoorzitter van de FIFA was het niet eens met de schorsing die de bond hem had opgelegd na vermeende omkoping in de strijd om het FIFAvoorzitterschap vorig jaar. Bin Hammam trok zich terug uit die strijd, waarna de Zwitser Sepp Blatter werd herkozen. Een levenslange schorsing van de Qatarees werd door het CAS teruggedraaid. Hij had die straf van de FIFA gekregen wegens de vermeende omkoping. De FIFA schorste Bin Hammam daarop voor negentig dagen, in die periode mocht hij geen officiële functie in het voetbal bekleden. De voetbalbond verlengde de schorsing vorige week met 45 dagen. Bin Hammam werd in juli ook voorlopig geschorst door de Aziatische voetbalbond, na beschuldigingen over corruptie, omkoping, belangenverstrengeling en het aannemen van giften. Hij gaf toe geld te hebben overgemaakt aan bondsofficials, maar hij deed dat naar eigen zeggen „om mensen te helpen”. (Novum)

Chelsea wint wel in beker van United: 5-4

Londen. Chelsea heeft in de League Cup een spectaculaire zege geboekt op Manchester United, dat afgelopen weekend in de competitie nog een omstreden 3-2 zege had behaald in hetzelfde Londense stadion. Op Stamford Bridge won de thuisploeg gisteravond na verlenging met 5-4. Chelsea had die verlenging afgedwongen door een doelpunt van Eden Hazard in blessuretijd. Door de zege plaatsten The Blues zich voor de kwartfinale. United kwam in de reguliere speeltijd drie keer op voorsprong, telkens kwam Chelsea langszij. Na negentig minuten was het 3-3. In de verlenging scoorden Chelsea eerst twee keer, voordat United nog een tegendoelpunt maakte. Liverpool werd in eigen stadion uitgeschakeld door Swansea, mede door een doelpunt van oud-Feyenoorder Jonathan de Guzman: 1-3. Swansea-doelman Michel Vorm deed niet mee vanwege een blessure. Tottenham Hotspur ging met 2-1 onderuit tegen Norwich City. Oud-Ajacied Jan Vertonghen maakte vlak voor tijd een eigen doelpunt. (Novum)

Nederlaag Djokovic in Parijs tegen Querrey

Parijs. De Servische tennisser Novak Djokovic is gisteren verrassend uitgeschakeld in het masterstoernooi van Parijs. De huidige nummer twee van de wereld verloor van Amerikaan Sam Querrey: 6-0, 5-7 en 4-6. Ondanks de nederlaag sluit Djokovic het tennisseizoen als de mondiale nummer één af. Hij passeert de huidige lijstaanvoerder Roger Federer, die niet meedoet in Parijs. Volgende week treffen zij elkaar in Londen, waar de beste acht spelers ter wereld een officieus WK spelen. (NRC)

Keeper Stekelenburg bij Roma geblesseerd

Parma. Doelman Maarten Stekelenburg heeft gisteravond in het uitduel van zijn Italiaanse voetbalclub AS Roma tegen Parma een beenblessure opgelopen. De keeper van Oranje bleef in de rust in de kleedkamer achter. (Novum).