Kortkolom economie

Industrie Nederland krimpt opnieuw

Rotterdam. De Nederlandse industrie is in oktober gekrompen, nadat die in september voor het eerst sinds februari weer eens groeide. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) vandaag bekendmaakte. De inkoopmanagersindex stond in september nog op 50,7. In oktober zakte hij terug tot 48,9. Een stand onder de 50 betekent dat de industrie krimpt, waar een stand boven de 50 juist duidt op groei. De industrie zag in oktober voor het eerst in drie maanden een daling van de nieuwe orders. Respondenten gaven aan hun uitgaven terug te schroeven wegens het onzekere economische klimaat. (Novum)

De Unie stapt uit vakcentrale MHP

Rotterdam. Vakbond De Unie stapt uit de vakcentrale MHP. Belangrijkste aanleiding is het onverwachte vertrek van MHP-bestuurder Eddy Haket naar de SER. Volgens voorzitter Reinier Castelein verliest De Unie daarmee zijn „enige herkenbare gezicht” binnen de koepelorganisatie. Het lidmaatschap wordt per 1 januari opgezegd. De MHP heeft nu 132.000 leden, en is daarmee na FNV (1,2 miljoen) en CNV (300.000) de derde vakcentrale. Door het vertrek van De Unie (70.000) wordt de achterban van de vakcentrale MHP meer dan gehalveerd. (NRC)

Helft massagesalons is illegaal bordeel

Rotterdam. Circa de helft van de Chinese massagesalons in Nederland is een illegaal bordeel. Dat bleek gisteren na gelijktijdige invallen in dertien massagesalons in Amsterdam (3), Rotterdam (5) en Den Haag (5). Voor het onderzoek werkte de politie samen met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de Belastingdienst en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. (NRC)