Kortkolom cultuur

Minder bezoekers podiumkunsten 2011

Rotterdam. Het aantal bezoeken aan de podiumkunsten is in 2011 van 12,1 miljoen naar 11,9 miljoen bezoekers gedaald. Dat blijkt uit de cijfers van de Verenging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Ook het aantal voorstellingen en concerten liep in 2011 terug met 2,5 procent. Omdat de bezoekersaantallen minder snel daalden dan het aanbod is de bezettingsgraad per voorstelling wel toegenomen. In het licht van de gedaalde koopkracht vindt de VSCD het verminderde aantal bezoeken „erg meevalen”. (NRC)

Museum Boijmans stopt gratis woensdag

Rotterdam. Museum Boijmans Van Beuningen is op woensdagen niet langer gratis toegankelijk. Door de bezuinigingen en de economische crisis ziet het Rotterdamse museum zich gedwongen op woensdagen de reguliere entreeprijs van 12,50 euro te heffen, maakt het museum woensdag bekend. De maatregel gaat per direct in en maakt een einde aan een beleid dat zes jaar lang standhield. Vorige maand maakte het museum al bekend dat twaalf arbeidsplaatsen verdwijnen. (Novum)

Stukgeslagen gitaar Kurt Cobain te koop

Rotterdam. Christie’s Londen veilt op 29 november de basgitaar die Nirvana-frontman Kurt Cobain stuk sloeg in de videoclip van Smells Like Teen Spirit. De verwachte opbrengst van de gitaarresten bedraagt zo’n 28.000 euro. Naast de basgitaar verkoopt het veilinghuis dezelfde dag nog andere muziek- en filmmemorabilia, waaronder zwepen uit de Indiana Jones-films en een jaarboek van Bob Dylan. (Novum)

Architect Lebbeus Woods overleden

Rotterdam. De Amerikaanse architect, kunstenaar en theoreticus Lebbeus Woods is dinsdag op 72-jarige leeftijd overleden, zo meldt The New York Times. Woods werkte tussen 1960 en 1976 als architect. Daarna richtte hij zich op architectuurtheorie en experimentele architectuur. In 1988 richtte hij het Research Institute for Experimental Architecture op. Op de gevel van het Nederlands Architectuurinstituut hangt een sculptuur van staal en zink van Woods. (NRC)