Kortkolom buitenland

Tankauto ontploft in Riad, zeker 22 doden

RIAD. Op een viaduct in de Saoedische hoofdstad Riad is vanochtend een tankauto geëxplodeerd, volgens de eerste berichten ten gevolge van een verkeersongeluk. Volgens ooggetuigen werd een grote ravage aangericht, en vlogen auto’s en gebouwen in de buurt onmiddellijk in brand. Zeker 22 mensen kwamen bij de explosie om het leven, meer dan 110 raakten gewond. Een naburige opslag van zware machines en voertuigen explodeerde ook. (AP, Reuters)

Grootste drugsbaas Colombia opgepakt

Buenos Aires. De meest gezochte drugshandelaar van Colombia is gisteren gearresteerd in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. De Colombiaanse politie achtervolgde hem al maanden door Zuid-Amerika. Henry de Jesus Lopez, bekend als ‘Mi Sangre’ (Mijn Bloed), gaf leiding aan de moorddadige Urabeños, een groep rechtse paramilitairen die leven van de drugshandel. (AP)

Omstreden Russische internetwet ingegaan

Moskou. In Rusland is vandaag een internetwet van kracht geworden die de autoriteiten bevoegdheid geeft zonder tussenkomst van een rechter websites te sluiten. Volgens het Kremlin is de wet bedoeld om kinderen te beschermen. Zo zouden sites met porno of sites die over drugs gaan afgesloten kunnen worden. Critici zeggen dat het Kremlin nu kan censureren wat het wil. De wet laat het aan de interpretatie van de overheid wanneer een site schadelijk is voor kinderen. (AP)

Kremlin ontkent rugkwetsuur Poetin

Moskou. Het Kremlin heeft ontkend dat de Russische president Poetin ernstige rugklachten heeft en mogelijk geopereerd moet worden. Verschillende media berichtten dat gisteren, op basis van anonieme Kremlinbronnen. Een oude kwetsuur zou zijn opgespeeld na Poetins recente vlucht met kraanvogels. Hij zegde daarna om onduidelijke redenen diverse reizen naar het buitenland af. Poetin is zestig jaar oud. Hij heeft zorgvuldig een imago opgebouwd van een sterke en fitte man. (AP)