Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Kortkolom binnenland

Wangedrag GS-lid N-Holland genegeerd

Rotterdam. Harrie Borghouts, voormalig commissaris van de koningin van Noord-Holland, heeft onvoldoende opgetreden tegen voormalig gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD). Hooijmaijers’ bestuursstijl is door Borghouts onvoldoende gecorrigeerd. Die stijl kenmerkte zich onder meer door solistisch opereren, dubieus declaratiegedrag, de schijn van belangenverstrengeling en te nauwe contacten met de vastgoedsector. Dat concludeert de externe commissie Operatie Schoon Schip in een gisteren verschenen rapport over de bestuurscultuur van de provincie. Aanleiding is de strafzaak tegen Hooijmaijers, die door het Openbaar Ministerie verdacht wordt van corruptie en het aannemen van steekpenningen. De commissie maakte bij het onderzoek gebruik van 122, veelal anonieme meldingen van klokkenluiders, deels ambtenaren van de provincie. De meeste meldingen gingen over Hooijmaijers. (NRC)

‘Plegers aanslag in Waalre bekend bij OM’

Rotterdam. Volgens bronnen binnen het Openbaar Ministerie is bekend wie verantwoordelijk is voor de aanslag op het gemeentehuis van Waalre. Dat meldde de NOS gisteren. Het zou gaan om twee bewoners van een woonwagencentrum in de buurt van Den Bosch. Het gemeentehuis van Waalre brandde in de nacht van 18 juli af toen twee auto’s het pand binnenreden. De daders ontkwamen. Het Openbaar Ministerie en de politie willen het bericht van de NOS bevestigen noch ontkennen. De verdachten zouden zijn gevlucht naar het buitenland. Justitie vermoedt dat de opdrachtgever van de aanslag een kampbewoner is die wordt gezocht in verband met een drugsonderzoek, meldde de NOS. (NRC)

Brand in restaurant Dierenpark Emmen

Emmen. In een restaurant van Dierenpark Emmen is vannacht een grote brand uitgebroken. De brand brak rond 3.00 uur uit aan de rand van het park bij de Hoofdstraat, zegt een politiewoordvoerder. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg op naastgelegen panden. Het vuur was rond 7.45 uur geblust, waarop de brandweer zich richtte op nablussen. Er hoefden geen dieren te worden geëvacueerd en er zijn geen gewonden gevallen. Het park ging vandaag ondanks de brandschade gewoon open. (Novum)

Man met twee ton qat in busje opgepakt

Herford. De Duitse politie heeft dinsdag op de Autobahn een Nederlander aangehouden voor drugssmokkel. In het bestelbusje waarmee de man onderweg was naar Denemarken, lagen 225 zakken met daarin ruim twee ton qat, meldde de Duitse politie gisteren. De verkeerspolitie zag de 29-jarige man dinsdag bij Herford in de deelstaat Noordrijn-Westfalen rijden en besloot hem staande te houden, omdat het busje duidelijk te zwaar beladen was. Het kauwen op de bladeren van een qatplant heeft een stimulerende werking. Het bezit van en handel in qat is in veel landen verboden, waaronder in Duitsland. In Nederland is een verbod in de maak. (Novum)