Korte WW is wel schrikken

Naam: Janine van Dijk (49)

Is: researchredacteur bij Omroep HUMAN

Wat betekent het regeerakkoord voor haar?

„De verkorting van de werkloosheidsuitkering vind ik wel pittig. Ik heb nooit een vaste baan, altijd contracten. De laatste jaren volgt de ene klus de andere op. Als dat even niet lukt moet ik aanspraak maken op de WW. Tot nu toe heb ik nooit langer dan een paar maanden in de WW gezeten. Het systeem nu, met 38 maanden WW, werkt wel in de hand dat je op je lauweren gaat rusten, dat zie ik soms in mijn omgeving. Maar als je het echt nodig hebt, is die verkorting toch even slikken. Temeer omdat de hoogte van de uitkering in het tweede jaar al fors omlaag gaat. Ik heb geen tophypotheek en kom niet direct in de problemen, maar ik moet dan wel heel erg gaan oppassen.

„Ik heb een koophuis samen met mijn vrouw, die een vaste baan heeft als docent op een hogeschool. De beperking van de hypotheekrenteaftrek is voor ons niet echt schrikken. Ik denk dat dat wel mee zal vallen. Er staan belastingverlagingen tegenover. Ik ben er ook van overtuigd dat we met z’n allen iets moeten inleveren.

„De zorgverzekering wordt voor mij denk ik iets duurder, maar dat vind ik ook niet erg. In de ons omringende landen zijn mensen 6 tot 10 procent van hun inkomen kwijt aan zorg. Ja, ik ga ook liever heerlijk uit eten dan dat geld uit te geven aan zaken als dokters- en tandartsrekeningen. Maar ik heb er geen probleem mee wat meer te gaan betalen voor mijn eigen gezondheid. Mensen moeten maar eens bij zichzelf te rade gaan. Wel rondjes geven in de sportkantine en dan vinden dat je de doktersrekening niet zelf kan betalen.”