Kim Dotcom: vanaf januari opvolger Megaupload in de lucht

Kim Dotcom staat de media te woord buiten de rechtbank in het Nieuw-Zeelandse Wellington. Foto Reuters / Mark Coote

De oprichter van het door de FBI uit de lucht gehaalde Megaupload kondigde vandaag een opvolger aan. De veelbesproken Kim Dotcom introduceert Mega; een nieuwe online opslagplaats waarbij gebruikers zelf het beheer en de verantwoordelijkheid over hun bestanden hebben.

Mega gaat in januari de lucht in, kort voordat in Nieuw-Zeeland een hoorzitting plaatsvindt over de mogelijke uitlevering van internetentrepreneur Kim Dotcom aan de Verenigde Staten. Daar staan hem en andere Megaupload beheerders aanklachten te wachten voor piraterij, fraude en witwasserij.

De opvolger van Megaupload zal daarom geen gebruik maken van hosts in de VS zodat de Amerikaanse autoriteiten Mega niet ook kunnen sluiten. De Amerikaanse regering vindt dat Megaupload, ooit een van de meest populaire sites ter wereld, verantwoordelijk is voor illegaal uploaden van bestanden en daarmee onwettig 175 miljoen dollar verdiende.

Tegen Reuters zegt Dotcom, sinds februari vrij op borgtocht, dat Mega niet bedreigd zal worden door aanklagers uit de VS. Hij is ervan overtuigd dat de opzet van zijn nieuwe filehoster geen Amerikaanse wetten overtreedt.