Huurhuis dankzij crisis

Nederland, Utrecht, 31-10-12 Janneke Knol en Nathan Perdijk. © Photo Merlin Daleman
Nederland, Utrecht, 31-10-12 Janneke Knol en Nathan Perdijk. © Photo Merlin Daleman

Naam: Janneke Knol (25) en Nathan Perdijk (26)

Beroep: psycholoog en student geschiedenis en wetenschapsfilosofie

Wat betekent het regeerakkoord voor hen?

Janneke: „We zijn kort geleden gaan samenwonen in een huurappartement. Daar hebben we meer dan een half jaar naar gezocht. De huurhuizen vliegen weg, je moet heel snel reageren. Het huis dat we nu hebben danken we eigenlijk aan de crisis: het waren koopappartementen maar die raakten ze aan de straatstenen niet kwijt.

„Een koophuis zat er voor ons niet in. Omdat ik net ben gaan werken, krijg ik niet zo makkelijk een hypotheek. En Nathan studeert nog. Stel dat hij heel ergens anders een baan krijgt, dan wil je ook niet vastzitten aan een koophuis dat je niet verkocht krijgt.

„De huurverhoging zal voor ons 2,5 procent zijn, volgens het regeerakkoord. Dat is toch wel jammer. Maar het gaat er ook om hoe het met Nederland als geheel gaat. Iets kan voor mij minder prettig zijn, maar iedereen moet een steentje bijdragen.

„Het is nog niet duidelijk of we meer kwijt zullen zijn aan onze zorgverzekering dan nu. Ik vind het op zich goed dat de premie inkomensafhankelijker wordt. Als je goed verdient is 350 euro eigen risico goed op te brengen, in de bijstand niet.

„Met de verkorting van de duur van de werkloosheidsuitkering zou ik ook te maken kunnen krijgen. Ik zit nu in de Ziektewet en ben mijn baan kwijt; als ik beter ben en nog geen werk heb, kom ik in de WW. Ik maak me daar geen zorgen over. Ik ga ervan uit dat ik zo weer aan het werk ben. Ik ga echt geen twee jaar thuis zitten. Dan maar een baantje onder mijn niveau.”