Hunk

Diederik Samsom wordt vaak Diederik Samson genoemd, valt mij op. Ook heb ik mensen zijn naam al horen uitspreken als iets dat klinkt als ‘Samsung’. Samsom heb ik hier niet over horen klagen. ‘We beseffen ons’ zal binnenkort wel gewoon goed Nederlands zijn Toen Diederik Samsung zelf een zin begon met ‘we beseffen ons heel

Diederik Samsom wordt vaak Diederik Samson genoemd, valt mij op. Ook heb ik mensen zijn naam al horen uitspreken als iets dat klinkt als ‘Samsung’. Samsom heb ik hier niet over horen klagen.

‘We beseffen ons’ zal binnenkort wel gewoon goed Nederlands zijn

Toen Diederik Samsung zelf een zin begon met ‘we beseffen ons heel goed…’ leverde dat echter wel veel ergernis op. Tenminste, ik werd erover benaderd. Of ik niet alsjeblieft iets wilde schrijven over dat het óf ‘wij beseffen’ is, óf ‘wij realiseren ons’, en als zelfs politici dat al fout deden, dan, dan, dan…! Tja. Dan zal ‘we beseffen ons’ binnenkort wel gewoon goed Nederlands zijn. Dat is taal.

Opmerkelijker vond ik dat Ivo Niehe in zijn programma iets over Brad Pitt vertelde en hem daarbij ‘een echte hunk’ noemde. Hij sprak ‘hunk’ helemaal Nederlands uit. Dus niet als ‘hank’, maar als ‘hunk’, rijmend op punk. Ik vond dat wel iets vertederends hebben.

In de jaren tachtig zeiden alle kinderen ‘hunk?’ als ze iets niet begrepen. Sommige mensen (waaronder ik) zeggen het nog steeds, maar uit een soort taalnostalgie, te vergelijken met ‘jippie’ en ‘jottem’.

Maar hunk in de betekenis van ‘aantrekkelijke man’, dat verwacht je niet zo snel uit de mond van een man op leeftijd. Nu kan Ivo zich veel permitteren wat taal betreft omdat hij een beetje hors concours is, maar toch.

Ik dacht erover na wat je zou kunnen zeggen in plaats van hunk. En dan kom je in de problemen. Had Ivo moeten zeggen: ‘een mooie man’? Klinkt heel eng en misplaatst erotisch. Een stuk? Een lekker ding? Allemaal benamingen waardoor het zou lijken alsof Ivo Brad zou gaan bespringen zodra zich daartoe een gelegenheid zou voordoen. „Brad Pitt is een sekssymbool”? Dat klinkt te afstandelijk. Ivo Niehe moest een balans vinden tussen oprechte, aardige waardering voor Pitts aantrekkingskracht, zonder daarbij onnodig homoseksueel uit de hoek te komen. En zo was hunk uiteindelijk misschien wel het beste woord. Hij klonk een beetje als een leraar op de middelbare school die een keer leuk en vlot probeert mee te praten met de klas. „Zo jongens, zijn jullie op het schoolfeest weer lekker ‘uit je dak’ gegaan? Lekker geswingd?”