Hoe New York de kunsthoofdstad van de wereld werd

FILES - This undated picture released 02 December 2004 by the Tate Modern shows a copy of Marcel Duchamps' "Fountain." Police said 05 January 2006 that a 77-year old man slightly damaged the original art work exposed at the Centre Pompidou in Paris with a hammer. The 1917 men's urinal is considered as one the most influential artwork of the 20th century. AFP PHOTO/TATE MODERN AFP

Marcel Duchamp

Hij was een van de eerste Parijse kunstenaars die Amerikanen confronteerde met moderne kunst. Marcel Duchamps schilderij Naakt de trap afdalend nr. 2 veroorzaakte in 1913 een schandaal tijdens de Armory Show in New York. Duchamp emigreerde tijdens WO I naar New York. Hij maakte er zijn beroemde ready-mades, zoals het urinoir (1917) Later werd hij kunstadviseur van rijke Amerikanen als Peggy Guggenheim.

Piet Mondriaan

Natuurlijk ging Piet Mondriaan eerst naar kunstenaarshoofdstad Parijs; daar zag hij de kubisten die hem inspireerden tot zijn abstracte werk. Maar in 1940 ging hij naar New York, vanwege de oprukkende nazi’s. In Manhattan werd zijn werk levendiger, zoals Broadway Boogie-Woogie, en, in zijn stervensjaar 1944 Victory Boogie Woogie (links). Mondriaans werk had grote invloed op Amerikaanse abstracte kunst.

Jackson Pollock

Door de Tweede Wereldoorlog stroomde New York vol met Europese kunstenaars, onder wie kubisten en surrealisten die Amerikanen inspireerden. Het abstract expressionisme ontstond in New York, geïnspireerd op surrealisme. Jackson Pollock, die verf op het doek liet druipen, was een van de beroemdste abstract expressionisten, naast Barnett Newman en Willem de Kooning (zie pagina 7).

CIA

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA begon in de jaren 50 in het geheim geld te stoppen in de promotie van Amerika's nieuwe trots: abstract expressionistische kunst, als onderdeel van de Koude Oorlog-strategie, Zo was de expositie The New American Painting, met Pollock en De Kooning, die in 1958/59 de wereld rondreisde, waaronder Amsterdam, samengesteld en betaald door de CIA. (Uit: F.S. Saunders, The Cultural Cold War)