Hoe New York de kunsthoofdstad van de wereld werd

This handout image received 02 November 2006 courtesy of Christie's in New York shows "Untitled XXV, 1977" by Dutch-born American Willem de Kooning, which will be part of the Post-War & Contemporary Art sale 15-16 November 2006, at Christie's auction house in New York. AFP PHOTO/Christie's/HO/RESTRICTED TO EDITORIAL USE/NO SALES =GETTY OUT=
This handout image received 02 November 2006 courtesy of Christie's in New York shows "Untitled XXV, 1977" by Dutch-born American Willem de Kooning, which will be part of the Post-War & Contemporary Art sale 15-16 November 2006, at Christie's auction house in New York. AFP PHOTO/Christie's/HO/RESTRICTED TO EDITORIAL USE/NO SALES =GETTY OUT= AFP

Willem de Kooning

Geboren in 1904 in Rotterdam, en gestorven in New York in 1994 als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Amerikaans abstract-expressionisme. Willem de Kooning vertrok in 1926 als verstekeling uit de Rotterdamse haven om voorgoed naar Amerika te gaan. Met collega's kunstschilder als Pollock, Arshile Gorky en Clyfford Still zorgde hij ervoor dat New York in de jaren ’40 definitief de rol als leidende kunststad in de wereld overnam van Parijs.

Andy Warhol

Pop art ontstond in in de VS de jaren ’60. Andy Warhol was de beroemdste popartist. Tussen 1962 en 1984 werkte hij op drie verschillende locaties in New York, eerst in Midtown en later aan Union Square. Al die ateliers droegen dezelfde naam: The Factory. De feestjes werden legendarisch. Warhols studio was een echte fabriek, met een productielijn waar zeefdrukken aan de lopende band geproduceerd werden.

Graffiti

Voor kunstenaars als Keith Haring vormde New York in de jaren tachtig een onuitputtelijke inspiratiebron. Haring kalkte zijn herkenbare figuurtjes, waaronder The Radiant Baby, direct op de muren in de straten en de metrostations van de stad.

Ook kunstenaars als Futura 2000, Jean-Michel Basquiat en Kenny Scharf vierden in deze periode hun hoogtijdagen. New York is de bakermat van de graffitikunst.

Jeff Koons

Met zijn gladde uiterlijk, zijn glamourvolle lifestyle en zijn gelikte, commerciële beelden is Jeff Koons misschien wel de meest Amerikaanse kunstenaar die de New Yorkse kunstscene kent. Hij begon zijn carrière op Wall Street en groeide in de jaren negentig uit tot de meest succesvolle Amerikaanse kunstenaar sinds Andy Warhol. Net als Warhol laat Koons zijn werken door een leger aan assisteren uitvoeren, eerst in een atelier in Soho, nu in een fabriekachtige ruimte in Chelsea.