‘Helft Chinese massagesalons is illegaal bordeel’

De Haagse politie vorig jaar tijdens een inval in een Chinese massagesalon waar illegale praktijken zouden plaatsvindenFoto ANP/Valerie Kuypers

Ongeveer de helft van de Chinese massagesalons in Nederland is eigenlijk een illegaal bordeel. Dat concludeert justitie uit twee jaar onderzoek naar de Chinese beautybranche, bevestigt een politiewoordvoerder vanochtend tegenover persbureau Novum na een verhaal hierover in de Volkskrant.

Salons waar ook ‘happy endings’ en andere seksuele diensten worden aangeboden zouden onder meer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam als paddenstoelen uit de grond schieten. Een deel van de medewerksters zou illegaal in Nederland verblijven en sommigen zouden het slachtoffer van mensenhandel zijn.

In Den Haag en Rotterdam controleerde de politie gisteravond in vijf salons. In Amsterdam werden drie bedrijven geïnspecteerd. Die actie is onderdeel van een onderzoek dat al twee jaar loopt. Behalve justitie zijn de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de Belastingdienst en de Inspectie SZW bij de actie betrokken.

De afgelopen zomer werden al enkele Chinese bordelen in woningen opgerold. De medewerksters worden vaak illegaal naar Nederland gesmokkeld. Hun familie heeft vaak duizenden euro’s in hun reis geïnvesteerd, waardoor ze niet uit de school durven te klappen. Bij het onderzoek bleek ook dat 148 Chinezen die met een studentenvisum naar Nederland waren gekomen in de beautybranche werken.