Heel in de ban van het bekervoetbal Snits

Sneek staat voor Waterpoort, Sneekweek, skûtsjesilen en Elfstedentocht. Stad aan het water, waarop geen voetbal blijft drijven. In Friesland heb je de profclubs SC Heerenveen en Cambuur Leeuwarden. Sneek telt vijf amateursclubs – geen enkele geniet landelijke bekendheid.

Maar deze week is alles anders. Oranje Nassau Sneek (ONS) en Sneek Wit Zwart (SWZ) plaatsten zich eerder voor de derde ronde van de KNVB-beker. Niks bijzonders? Wel toen de loting bekend werd. Hoofdklasser ONS speelde gisteravond tegen het grote Ajax. De landskampioen won zeer moeizaam in Sneek (2-0). Een kwartier voor tijd maakte de Deense aanvaller Viktor Fischer het openingsdoelpunt. Stefano Denswil scoorde de 2-0. Een paar kilometer verderop ontvangt topklasser SWZ vanavond AZ uit Alkmaar.

Bij SWZ kunnen ze dus nog stiekem dromen van het zogeheten ‘IJsselmeervogels-effect’. Deze amateurclub uit Spakenburg bereikte in 1975 de halve finales, een unieke prestatie in de nationale bekerhistorie. In de kwartfinale werd het toen nog grotere AZ voor eigen publiek uitgeschakeld. ‘De Vogels’ werden dat jaar uitgeroepen tot sportploeg van het jaar.

Maar in de meeste gevallen winnen de topclubs met korfbalcijfers van de amateurclubs. De opwinding vooraf is vaak vele malen groter dan die tijdens de wedstrijd zelf.

Net als Spakenburg in 1975 is de gemeente Zuidwesthoek al weken in rep en roer. Honderden vrijwilligers hebben hun diensten aangeboden. En de politie van Snits maakt overuren om de ‘risicowedstrijden’ in goede banen te leiden. Veiligheidscoördinatoren van beide profclubs zijn meerdere keren in Friesland op bezoek geweest voor overleg.

De Friese handelsgeest is ook aangewakkerd. Sneker sigarenboer Sipma verkocht sjaals met daarop de clubkleuren en logo’s van Ajax en AZ. Bakkerij Posthuma bakte tompouces in de kleuren van de Friese én Noord-Hollandse clubs.