Griekse journalist vrijgesproken na publicatie lijst belastingontduikers

Kostas Vaxevanis staat de pers te woord buiten de rechtbank in Athene. Foto Reuters / Yorgos Karahalis
Kostas Vaxevanis staat de pers te woord buiten de rechtbank in Athene. Foto Reuters / Yorgos Karahalis Kostas Vaxevanis staat de pers te woord buiten de rechtbank in Athene. Foto Reuters / Yorgos Karahalis

De journalist en uitgever van een Grieks tijdschrift dat een lijst afdrukte met namen van Grieken die een bankrekening in Zwitserland zouden hebben is vrijgesproken van het schenden van de privacywetten.

Kostas Vaxevanis werd afgelopen weekend gearresteerd nadat hij een lijst met tweeduizend mogelijke belastingontduikers had gepubliceerd in zijn weekblad Hot Doc. De namenlijst ontketende een fel debat in Griekenland, omdat de regering de lijst niet heeft gebruikt om te controleren of de personen die erop staan de belasting hebben ontdoken. Het was een lijst met 2.059 namen.

De rechtbank in Athene gaf geen uitleg bij het vonnis. De uitspraak werd door velen op de voet gevolgd. Aanhangers van Vaxevenis schilerden het proces af als een test voor de Griekse persvrijheid. Bij de Griekse publieke omroep ERT is dinsdag gestaakt voor persvrijheid.

Vaxevenis na afloop:

“Dit besluit (…) staat journalisten toe om hun werk te doen.”

Griekenland al weken in ban van ‘lijst-Lagarde’

Onze correspondent Marloes de Koning schreef eerder deze week in NRC over de lijst met mogelijke belastingontduikers:

Griekenland is al weken in de ban van de ‘lijst-Lagarde’. Deze lijst, met ruim 2.000 namen van Grieken met een bankrekening in Zwitserland, kwam in 2010 via de toenmalige Franse minister van Financiën Christine Lagarde in handen van het Griekse ministerie van Financiën. Lagarde is nu baas van het IMF.

Het is een uittreksel van een langere lijst rekeninghouders die door een ex-medewerker van de Britse bank HSBC was gestolen en in handen is gekomen van de Franse autoriteiten. In Frankrijk, Italië en Spanje is de lijst gebruikt in de jacht op belastingontduikers. Het is in principe illegaal verkregen informatie, maar in rechtszaken wordt de lijst veelal behandeld als een ‘anonieme tip’.

Een Griekse parlementaire onderzoekscommissie probeert nu te achterhalen wat er sinds 2010 met de lijst is gebeurd. Griekenland loopt jaarlijks tot dertig miljard euro belastinginkomsten mis.