Gerswhin klassiek

Licht klassiekThe Gents: George Gershwin ***

Kan muziek Amerikaanser dan bij George Gershwin? Diens soepele eclecticisme, zijn onovertroffen talent voor de catchy tune… Zoals dirigent Nikolaus Harnoncourt al eens zei: er is geen reden over Gershwin minder te denken dan over veel grote Europese componisten. Het mannenkoor The Gents wijdde aan arrangementen van de laatste Gershwin-werken een nieuwe cd.

Het is repertoire dat, zeker in de combinatie met het Haags Saxofoonkwartet en percussionist Michel Ponsioen, klassiek op zijn allerlichtst en luchtigst biedt. Sopraan Johannette Zomer, veelal excellerend in barokrepertoire, geniet daar hoorbaar van in de liedjes uit A Damsel in Distress. Vooral in haar lagere register is ze rijp voor een tweede carrière als Broadway-zangeres. In snellere spreekzingstukjes in de hoogte en een zwoele standard als Summertime uit Porgy and Bess klinken haar timbre en stijl wat ‘klassieker’ dan je zou wensen. De zestien zangers van The Gents zingen strak, zuiver en aanstekelijk. Soms rollen ze alleen maar een fluwelig vocaal begeleidingskleedje uit. Het is nogal gladjes allemaal, maar de uitvoering is goed.