Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

film

This animated image released by Comedy Central shows a scene from "South Park." BitTorrent Inc., developer of a popular online file-sharing tool, said Tuesday, Nov. 28, 2006, it has reached licensing deals that will boost the number of movies and TV shows it can offer as part of a video download service launching next year. Added to BitTorrent's lineup are films such as "Mission: Impossible III," and TV shows such as "South Park." (AP Photo/Comedy Central)
This animated image released by Comedy Central shows a scene from "South Park." BitTorrent Inc., developer of a popular online file-sharing tool, said Tuesday, Nov. 28, 2006, it has reached licensing deals that will boost the number of movies and TV shows it can offer as part of a video download service launching next year. Added to BitTorrent's lineup are films such as "Mission: Impossible III," and TV shows such as "South Park." (AP Photo/Comedy Central) AP

The Perks of Being a Wallflower

Charlie (Logan Lerman) voelt zich een misfit en vreest dat hij zijn hele leven een muurbloempje zal zijn. Hij heeft kort in een inrichting gezeten wegens mentale problemen die waarschijnlijk werden veroorzaakt door de zelfmoord van zijn beste vriend. Gelukkig treft hij op de middelbare school twee medeleerlingen voor wie ‘anders zijn’ geen vloek is. De flamboyante Patrick (Ezra Miller) schaamt zich bijvoorbeeld helemaal niet voor zijn homoseksualiteit en zijn onbevooroordeelde stiefzus Sam (Emma Watson) is uiterst hartelijk tegen Charlie, waardoor hij als een blok voor haar valt. Hoewel er al talloze highschoolfilms zijn gemaakt over buitenbeentjes voel je hier aan alles dat regisseur Chbosky zo eerlijk mogelijk zijn eigen verhaal vertelt.

Killing Them Softly/

Killing Them Softly speelt in een land van vuil, krotten en scherven: een gebroken natie waar het altijd regent. Het is herfst 2008: terwijl de crisis de illusie van eeuwige groei sloopt, belooft Obama ‘Change’. Verandering, in Amerika? Opgericht door slavenhouders die geen belasting wilden betalen en het gepeupel tegen de Britten ophitsten, snauwt huurmoordenaar Jackie Cogan (Brad Pitt). Het oordeel van de NRC-recensenten over deze film loopt sterk uiteen. De een noemt Killing Them Softly „dé misdaadfilm van 2012, en als bittere aanval op de Amerikaanse Droom een tekens des tijds”. De ander vindt de film „opgesmukt” en „tenenkrommend”.

They killed Kenny

Sinds 1997 tilt South Park geweld naar een nieuw niveau met Kenny’s terugkerende dood in de eerste vijf seizoen als meest zichtbare exponent. KLIK! Amsterdam Animation Festival belicht deze opvallende serie met een South Park Tribute Night waar animatoren hun favoriete fragment laten zien, met een lezing South Park in American Society van de Amerikaanse mediawetenschapper Brian Dunphy en de onvervalste South Park: Bigger, Longer and Uncut Sing-And-Swear-A-Long.

9 nov, 18.00 uur, Eye, Amsterdam. www.klikamsterdam.nl

Beasts of the Southern Wild

Beasts of the Southern Wild is het daverende regiedebuut van de jonge Amerikaanse filmmaker Benh Zeitlin (1982). De film begon ooit als een bescheiden eerste speelfilm van een talentvolle filmstudent die na de orkaan Katrina naar New Orleans vertrok om er een film te maken. Hij won vervolgens de Camera D’Or voor beste debuut in Cannes. En wordt in Amerika al volop getipt voor de Oscars. Een film die geestig is. En ontroert. En hoogst origineel is.