Eerbetoon aan een pand

jazzKurt Elling: 1619 Broadway ****

1619 Broadway is Kurt Elllings eerbetoon aan het Brill Building, een pand op Broadway, tussen de 49th en 50th, waar heel wat dromen zijn gevangen en tot legendarische Amerikaanse liedjes zijn gemaakt. Hier huisden de liedjesschrijvers van Brill, die bijvoorbeeld het door Sinatra groot gemaakte Come Fly With Me of het aloude I Only Have Eyes for You schreven. In schrijfteams vertegenwoordigden zij de ‘Brill Building Sound’, maar menig artiest kon er ook terecht bij tal van muziekuitgeverijen, platenpersers en studio’s.

De jazzbariton Kurt Elling, die met zijn buigzame stem langs maar liefst vier octaven komt, koos dus voor overbekende werken, maar nam zoals van hem bekend nooit de makkelijkste weg. De mooie, elegante arrangementen, mede van Ellings vaste pianist Laurence Hobgood, vallen op. Maar het is vooral die donkerwarme stem die goud kan laten smelten, die meevoert en steeds weer doet opkijken: wat hoor ik? Er zijn schitterende ballade-uitvoeringen van Paul Simon’s An American Tune, Sam Cooke’s You Send Me en Carole King’s So Far Away. En I’m Satisfied, met zwierig orgeltje en tenor, komt met de juiste flair en brutaliteit. Aanrader.