Duitse oppositieleider slaat hard terug

Peer Steinbrück, de leider van de Duitse SPD, verdient volgens de christen-democraten te veel geld met lezingen. Nu slaat hij terug.

Peer Steinbrück
Peer Steinbrück Foto AFP

De kanselierskandidaat van de sociaal-democratische SPD in Duitsland, Peer Steinbrück, doet dezer dagen zijn best om jager te worden in plaats van aangeschoten wild. Steinbrück, die een maand geleden toch nog onverwacht als uitdager van bondskanselier Angela Merkel (CDU) naar voren werd geschoven, ligt sindsdien zwaar onder vuur. De oud-minister van Financiën in Merkels vorige kabinet wordt ervan beticht zijn snor gedrukt te hebben in de Bondsdag, waarvan hij lid is, om in plaats daarvan zijn zakken te vullen in het lezingen circuit. De Berliner Kurier vatte dit gisteren op de voorpagina kernachtig samen: „Genosse Krösus: Bundestag geschwänzt, Geld gescheffelt.” (gespijbeld van de Bondsdag, geld bijeen geschraapt).

De verwijten zijn niet nieuw. De website Abgeordnetenwatch.de bracht al in mei 2010 naar buiten dat Steinbrück een van de volksvertegenwoordigers was die alleen nog tegen betaling spreken. De anderen waren veelal leden van de christen-democratische partijen CDU en CSU.

Maar sedert zijn kandidaatstelling hebben christen-democratische voorlieden Steinbrück op deze zwakke plek aangevallen. Zo heeft CSU-aanvoerder (en Bondsdaglid) Horst Seehofer „transparantie” geëist van de SPD-voorman. De actie ‘beschadiging Steinbrück’ was een maand lang zeer succesvol: de Spitzenkandidat van de belangrijkste oppositiepartij zat in de verdediging.

Deze week komt de SPD terug. Met een wetsvoorstel om het in de toekomst onmogelijk te maken dat teruggetreden hoogwaardigheidsbekleder nog een zogenaamd „eresoldij” ontvangen. Daarmee inspelend op de verontwaardiging over de prachtige vertrekregeling van de eerder dit jaar smadelijk afgetreden Bondspresident Christian Wulff (CDU). En dinsdag presenteerde Steinbrück een accountantsonderzoek naar zijn neveninkomsten. Voor 89 spreekbeurten ontving de SPD-voorman 1,25 miljoen euro. De partij liet de gegevens uitlekken naar Bild: het veelgelezen boulevardblad oordeelde mild. Steinbrück had schoon schip gemaakt, nu de rest. En dat was precies de boodschap van de SPD-voorman. Hij zei, doelend op Seehofer c.s.: „Diegenen die mij de steen van het ontbreken van transparantie naar het hoofd hebben gegooid, hebben eraan bijgedragen dat die steen een boemerang wordt die naar hun eigen hoofd terugvliegt.” Hij eist nu klaarheid van CDU/CSU-politici. En daarin wordt hij breed gesteund. Het verwijt dat hij zijn onafhankelijkheid kwijt is door zich door vooral banken ruim te laten betalen, wuift hij geïrriteerd weg. Maar het is de vraag of de twijfel daarmee ook echt verdwenen is.