Drievoudig bizar

Ik vind het een prima regeerakkoord en dat zeg ik niet om te provoceren. Punt. Voor u is dat natuurlijk vervelend, want u wilt dat een columnist iets te zeiken heeft, zodat u mee kunt zeiken.

Maar helaas. Er is slim geschroefd in de fiscale flipperkast met als netto-effecten dat de allerarmsten 0,2 procent winnen en de allerrijksten 0,6 procent verliezen. Hoe je met zo’n verwaarloosbare kapitaalverplaatsing 15 miljard bespaart, is voor mij een mysterie, maar het Centraal Planbureau zal het wel goed hebben uitgerekend.

Prima voor het land, jammer voor de krant. Gelukkig gaat SP-voorman Emile Roemer het allemaal weer verpesten. Gisteren kondigde hij aan dat de coalitie in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft en dat de SP de inkomensafhankelijke zorgpremie in deze vorm niet zal steunen.

Dit is drievoudig bizar. 1) Een socialist verzet zich tegen nivelleren en komt op voor de allerrijksten. 2) Een lid van de Tweede Kamer spreekt namens de Eerste. 3) De Eerste Kamer gaat via Roemer z’n boek te buiten door niet alleen te toetsen, maar ook rechtstreekse invloed te willen in de inhoudelijke wetgeving.

Ook Elco Brinkman (CDA-fractievoorzitter Eerste Kamer) zegt openlijk in de Volkskrant dat hij invloed wil in het beleid: „Voor wat hoort wat.” Nog vóór we een fatsoenlijke bordesscène hebben gehad, roept de Eerste Kamer dus al op tot snoeiharde partijpolitiek.

Dat belooft wat, en daar zit dan ook het echte kiezersbedrog. Niemand heeft die oude mannen en vrouwen gekozen. Ze zijn geselecteerd via een interne goocheltruc bij de Provinciale Staten, die wij zelf weer benoemen via schimmige miniverkiezingen zonder noemenswaardige opkomst.

Mannen als Elco Brinkman zijn dus via oligarchische procedures op een positie beland waar ze nu aankondigen hun macht te zullen misbruiken. Het belang van een goede Eerste Kamer is groot, maar ze moeten zich daar wel aan hun kerntaak houden: op dinsdagmiddag wat filosoferen met de benen op tafel.

Nu stellen ze zich op als Tweede Kamerleden in vermomming, waardoor we opnieuw in zo’n krampachtige gedoogconstructie dreigen te belanden. Dat blijft zo, totdat we ze eindelijk direct kunnen kiezen. Maak gewoon twee lijsten.