Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

‘Driekwart huisartsen kampt met stress, maar is wel tevreden’

Gemiddeld werken huisartsen vier dagen per week, maar in die dagen maken ze gemiddeld 48 uur. Foto ANP / Koen Suyk

Ruim zeventig procent van de huisartsen kampt met langdurige stress. Daarbij heeft bijna vijftien procent een burn-out gehad, maar ruim de helft van de huisartsen vindt dat dit onderwerp moeilijk bespreekbaar is. Ondanks de hoge werkdruk zijn de artsen tevreden met hun werk.

Dit meldt Medisch Contact vanochtend op basis van een onderzoek van arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir. Het vakblad noemt de werkdruk voor artsen “riskant hoog”. Daaruit zou tevens blijken dat acht van de tien artsen zeggen signalen van langdurige stress bij collega’s te zien.

De stress wordt vooral veroorzaakt door het vele administratieve werk, de onregelmatige werktijden en doordat er te weinig tijd per patiënt zou zijn. Gemiddeld werken huisartsen vier dagen per week, maar in die dagen maken ze gemiddeld 48 uur. Een derde van de huisartsen werkt vijf dagen, zij hebben een gemiddelde werkweek van ruim 58 uur.

Huisarts geeft baan gemiddeld een 7,6

Hoe minder dagen een arts per week werkt, hoe langer zijn dagen zijn. Een huisarts die een werkweek van twee dagen heeft maakt per werkdag gemiddeld 13,5 uur.

Ondanks de hoge werkdruk geven de artsen hun baan gemiddeld een 7,6. Naarmate een huisarts langer in het vak zit daalt zijn waardering. Vooral oudere, mannelijke huisartsen zouden bij een dreigende burn-out te lang doorwerken.