Drie Amerikaanse pubers die president willen worden

Holland Doc: Follow the LeaderNed 2, 22.55-0.00 uur

Ze hebben posters van Reagan, Napoleon en Alexander de Grote op hun jongenskamer hangen want „politici zijn als rocksterren”. Voor zijn documentaire Follow the Leader: Young, American and Right (2012) volgde Jonathan Goodman Levitt drie jaar lang de Amerikaanse middelbare scholieren Ben, Nick en D.J. die president willen worden. De film begint in 2005 als de zestienjarigen naar een opleidingskamp voor toekomstige leiders gaan, en eindigt met de presidentsverkiezing van 2008.

Ze beginnen als republikeinen: geboren rond de val van de Muur, opgegroeid in een oppermachtig Amerika. Toen kwamen 9/11 en de puberteit en besloten ze de politiek in te gaan. Op het einde van de film maken ze een derde ommekeer mee, de Obama-revolutie.

De drie beginnen als serieuze, welbespraakte, ouwelijke mannetjes, nationalistisch en idealistisch. Je ziet ze razendsnel opgroeien, veranderen, en gedesillusioneerd raken nog voor ze werkelijk zijn begonnen.

Zoals Nick zegt: „Idealisme slijt snel als je omringd bent door politici”. Hij ziet wellicht toch meer in journalistiek. D.J. wordt eerst dik en pukkelig, dan democraat, en dan wil hij dominee worden. Ben is de enige die republikein blijft en doorgaat. Hij zit bij de overwinning van Obama verpletterd op de bank, maar zegt dan snel: „Ik zal terugkeren”. Hou hem dus in de gaten bij de verkiezingen van 2030.