Draag zorg voor uw oude boeken

Heeft u ze in uw boekenkast staan: eerste drukken, zeldzame exemplaren? De edities hebben uw aandacht nodig, want er is genoeg dat uw boeken kan beschadigen. De Amerikaanse journaliste Amanda Nelson, van de boekenblog Book Riot, vroeg boekenexperts waardevolle tips. Bij deze haar tiplijst.

Nelson komt op Book Riot met de volgende aandachtspunten:

De zon

Houd oude boeken, of eigenlijk gewoon alle boeken, weg van direct zonlicht. UV-straling maakt stofomslagen vaal, wat ten koste gaat van het uiterlijk van uw boek en de prijs van uw boek naar beneden kan halen. UV-werend materiaal rondom de stofomslag van uw boek is een goede optie.

Stof

Stof trekt ongedierte aan. Volgens Nelson kunt u uw oude boeken stofvrij houden door ze regelmatig af te stoffen. Gebruik daarbij liever geen chemische middelen. Bewaar uw boeken in een kast die kan worden afgesloten of wikkel de omslagen in plastic.

Temperatuur

Hitte zorgt voor uitdrogend leer: heel gevaarlijk dus bij bijvoorbeeld die prachtige zeventiende-eeuwse exemplaren die in uw kast staan. Plaats uw boeken dus nooit naast de verwarming, bij verwarmingsbuizen of oude ramen. Uw boeken gedijen het best bij een temperatuur van tussen de 15 en 18 graden en een luchtvochtigheid van tussen de 45 en 60 procent.

Boekenopslag

Zorg ervoor dat uw boeken niet te dicht op elkaar staan. De druk kan uw boeken beschadigen en als u een exemplaar uit de kast trekt, kunt u de rug kapottrekken. Zet boeken rechtop, ook oude. Leg ze niet op stapels.

Boekenomslag

Het is al gemeld: u kunt uw boeken in zuurvrij papier of UV-werend materiaal verpakken. Deze bescherming houdt alle mogelijke bedreigingen tegen: waterschade, zonlicht, stof, viezigheid.

Ex Libris

Is een boek in uw bezit heel zeldzaam of heeft het grote persoonlijke waarde? Zet uw naam in het exemplaar. Een laatste, simpele tip.

Wilt u de originele lijst van de Amerikaanse journaliste Amanda Nelson op Book Riot zelf teruglezen? Dat kan hier.