diversen

TOPSHOTS US President Barack Obama (L) greets Republican presidential candidate Mitt Romney (R) following the third and final presidential debate at Lynn University in Boca Raton, Florida, October 22, 2012. The showdown focusing on foreign policy is being held in the crucial toss-up state of Florida just 15 days before the election and promises to be among the most watched 90 minutes of the entire 2012 campaign. AFP PHOTO / Saul LOEB
TOPSHOTS US President Barack Obama (L) greets Republican presidential candidate Mitt Romney (R) following the third and final presidential debate at Lynn University in Boca Raton, Florida, October 22, 2012. The showdown focusing on foreign policy is being held in the crucial toss-up state of Florida just 15 days before the election and promises to be among the most watched 90 minutes of the entire 2012 campaign. AFP PHOTO / Saul LOEB AFP

Amerikaanse literatuur

In de literaire talkshow van het Nederlands Letterenfonds praat directeur Pieter Steinz op 2 nov. in SPUI25 in Amsterdam met Thomas Rosenboom, Graa Boomsma en Guido Goluke over Amerikaanse literatuur. Met literair vertaler Guido Golüke gaat Steinz in gesprek over de Amerikaanse auteur John Cheever (1912-1982).

Graa Boomsma (1953) publiceerde verhalen, essays en romans. In zijn nieuwe boek De Multatuli’s van Amerika. Democratisch denken in The Great American Novel zoomt Graa Boomsma in op de maatschappijkritiek in de romans van groten uit de moderne Amerikaanse literatuur.

2 nov en 7 dec, 17.00-18.30 uur. www.spui25.nl

De denkers achter de president

Door welke filosofen of denkers laten presidentskandidaten Barack Obama en Mitt Romney zich inspireren? Welke denkers staan er tijdens de Amerikaanse verkiezingen ongemerkt tegenover elkaar?

Amerikadeskundige Markha Valenta en filosoof Marcel Becker geven een antwoord.

2 nov, 12.45 - 13.45 uur, Hal Erasmusgebouw, Radboud Universiteit Nijmegen. www.ru.nl/sp/obamaromney

Election Night

Op 6 november staan verschillende schouwburgen, podia en musea in het teken van de Amerikaanse verkiezingen. Een selectie uit het aanbod: Schouwburg Rotterdam organiseert een avond vol theater en discussie met o.a. Tom Jan Meeus en Ko Kolijn. In de Melkweg schijnen o.a. Diederik Samsom, Alexander Klöpping en Geert Mak hun licht over de verkiezingen. Bij ForumImages in Groningen een programma met o.a. korte docu’s en cheerleaders.

Rotterdamse Schouwburg, 6 nov. 20:30 rotterdamseschouwburg.nl

Verkiezingsontbijt

Op woensdag 7 november rond 07.30 uur in de morgen, verwachten we na een bloedstollende nacht te weten wie de komende vier jaar de president van Amerika zal zijn. Met uitzending op groot scherm, onder het genot van een stevig ontbijt en met duiding van UvA politicologen en correspondenten ter plaatsen analyseren wordt de campagne geanalyseerd en de verwachtingen voor de toekomst besproken in De Rode Hoed.

In de stadsschouwburg Rotterdam eten ze 's ochtends een soortgelijk ontbijt met Amerikaanse donuts, pancakes en cornflakes.

7 nov, 7.30 uur, Rode Hoed. www.rodehoed.nl.