Dit is niet Syrië

NEW YORK, NY - OCTOBER 31: The remains of homes and businesses burned down in the Rockaway neighborhood during Hurricane Sandy are viewed on October 31, 2012 in the Queens borough of New York City. With the death toll currently at 55 and millions of homes and businesses without power, the US east coast is attempting to recover from the affects of floods, fires and power outages brought on by Hurricane Sandy. JFK airport in New York and Newark airport in New Jersey expect to resume flights on Wednesday morning and the New York Stock Exchange commenced trading after being closed for two days. Spencer Platt/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
NEW YORK, NY - OCTOBER 31: The remains of homes and businesses burned down in the Rockaway neighborhood during Hurricane Sandy are viewed on October 31, 2012 in the Queens borough of New York City. With the death toll currently at 55 and millions of homes and businesses without power, the US east coast is attempting to recover from the affects of floods, fires and power outages brought on by Hurricane Sandy. JFK airport in New York and Newark airport in New Jersey expect to resume flights on Wednesday morning and the New York Stock Exchange commenced trading after being closed for two days. Spencer Platt/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Het lijkt wel een slagveld, met kruitdampen tussen de paar bomen die het wel hebben overleefd. Alsof de plek net is gebombardeerd. Tanks en marcherende soldaten ontbreken nog net op deze foto.

Toch is dit niet Syrië, maar Far Rockaway, een achterstandswijk aan de rand van New York. Het zijn de overblijfselen van de tropische storm Sandy die de afgelopen dagen inbeukte op de oostkust van Amerika.

Gisteren werd er meer duidelijk over de gevolgen. Er zijn minimaal 64 doden gevallen. De geschatte schade ligt rond de 20 miljard dollar. Ruim 8,5 miljoen mensen zijn geraakt door de stroomuitval.

Het vliegverkeer in Amerika blijft nog dagen verstoord door Sandy. In totaal zijn er al 18.100 vluchten geannuleerd. Twee van de drie luchthavens bij New York gingen gisteren weer open: JFK International Airport en Newark laten in beperkte mate weer vliegverkeer toe. LaGuardia blijft nog gesloten.

Nu de de tropische storm bijna lijkt uitgeraasd, zal Barack Obama vandaag zijn verkiezingscampagne hervatten en kiezers weer officieel om hun stem vragen.

Opvallend is dat er in de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen tot dusver niet is gesproken over klimaatverandering. „Het is ironisch”, zei Mike Tidwell, auteur van The Ravaging Tide (De verwoestende vloed, 2006) gisteren in The Huffington Post, „de presidentskandidaten wilden niet over het klimaat spreken, en nu spreekt het klimaat tegen hen.” Dat is wat overdreven, want een individuele orkaan kan niet zomaar gerelateerd worden aan klimaatverandering. Bovendien is het wetenschappelijk debat over de relatie tussen orkanen en de opwarming van de aarde nog in volle gang. Veel onderzoekers gaan er nu van uit dat er niet meer orkanen zullen komen als het warmer wordt, misschien zelfs wel minder, maar dat ze wellicht in heftigheid zullen toenemen.