Dick Cheney

In 2008 werden medestudenten en ik uitgenodigd voor een ambassadeborrel in Washington, DC. Chic gekleed namen we een taxi naar een afgelegen, bosrijke villawijk. De Afro-Amerikaanse chauffeur woonde in Maryland en had het niet breed. We waren het erover eens dat een Democraat – Obama of Clinton – president moest worden; Bush was slecht geweest voor VS en wereld. De taxichauffeur stelde dat de jeugd misstanden kan veranderen. Vooral West-Europese studenten hebben de vrijheid en kansen. „U hebt helemaal gelijk, we zouden actiever moeten zijn,” stemde ik beleefd in. Al snel pauzeerde hij bij een onsympathieke villa omgeven door dreigende hekken. „Is dit het juiste adres?” vroeg ik bezorgd. „Nee. Dick Cheney woont hier,” zei hij samenzweerderig. „Just so you know.”

ZIPPORA ELDERS, AMSTERDAM