‘Dekkingsgraad pensioenfondsen stijgt door nieuwe rekenrente’

De gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen is gestegen. Foto ANP / Lex van Lieshout

De gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen is de afgelopen tijd enorm gestegen. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van consultancybureau Aon Hewitt. De voornaamste reden voor de stijging is dat fondsen een andere rente mogen rekenen.

Eind oktober was de gemiddelde dekkingsgraad 102 procent, terwijl dit percentage een maand eerder op 97 procent lag. Met de huidige dekkingsgraad begeven fondsen zich nog net iets onder de minimale dekking van 105 procent. De vereiste extra vijf procent moet dienen als minimum buffer.

Doordat pensioenfondsen hogere rentes mogen rekenen, kunnen ze ervan uitgaan dat hun vermogen sneller zal groeien. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre fondsen aan toekomstige eisen kunnen voldoen.

Nieuwe rekenrente vergemakkelijkt de zaak

De nieuwe spelregels omtrent de gehanteerde rekenrente werden eind september al bekendgemaakt. Pensioenfondsen hoeven daardoor geen extra kortingen op de pensioenfondsen door te voeren of de premie extra te verhogen. Waarschijnlijk vallen ook de al eerder aangekondigde kortingen iets lager uit. In de praktijk zullen minder pensioenfondsen volgend jaar de pensioenen hoeven te verlagen.

Door de aanpassing van de rekenrente wordt die namelijk minder gevoelig voor schommelingen op de financiële markten. Hierdoor valt de dekkingsgraad van pensioenfondsen hoger uit. Eerst moet worden gerekend met de marktrente, die momenteel heel laag staat.