De zorgpremie: zo zit het echt Een hele dag onzekerheid

Gisteravond wist nrc.nl te melden hoeveel de zorgpremie voor verschillende inkomens gaat stijgen of dalen als de plannen uit het regeerakkoord doorgaan. Daar ging een dag met veel onduidelijkheid over de hoogte van de premies aan vooraf.

Dinsdag

18.00 uur. Het NOS Journaal komt met eigen berekeningen over de plannen die het nieuwe kabinet heeft met de zorgpremies. Die worden inkomensafhankelijk. Iemand met een modaal inkomen (33.000 euro bruto per jaar) gaat er vanaf 1 januari 2014 per maand 10 euro op vooruit. Daar zal niemand van opkijken. Maar iemand die jaarlijks 50.000 euro bruto verdient gaat er volgens de omroep 100 euro netto per maand op achteruit. Iemand met een jaarinkomen van 70.000 euro bruto zelfs 250 euro.

Deze hele operatie is niet bedoeld om het begrotingstekort terug te dringen, maar om de lagere inkomens minder zorgpremie te laten betalen. Zo zijn mensen met een jaarinkomen van 20.000 euro of lager straks iets minder dan 20 euro premie per maand kwijt.

18.15 uur. Op Twitter en internet wordt geschokt gereageerd. Op vvd.nl stromen honderden reacties binnen, gistermiddag waren het er al meer dan duizend.

„Ben altijd een trouw VVD-stemmer geweest maar dit is gewoon kiezersbedrog. In normale landen kom je hiervoor in het gevang. Nooit meer VVD”, schrijft ene Johannes Postma. De rest van de avond luchten ook andere boze VVD’ers hun hart.

Gisteren

07.00 uur. ‘Roof’ schrijft De Telegraaf over de plannen van het kabinet met de zorgpremies. ‘Stijging zorgpremie klap hogere inkomens’ kopt de Volkskrant. Op Twitter klinkt de verontwaardiging van diezelfde ‘hogere inkomens’ de hele ochtend door.

10.36 uur. VVD-leider Mark Rutte en Diederik Samsom van de PvdA zeggen dat de berekeningen van de NOS en andere media niet kloppen. Volgens persbureau ANP verklaart Samsom dat tweeverdieners die samen meer dan 75.000 euro per jaar verdienen, maar 50 euro per maand extra gaan betalen. Alleenverdieners zouden alleen bij een inkomen boven de 51.000 euro meer gaan betalen dan nu.

13.37 uur. ‘Wel degelijk forse koopkrachtdaling hogere inkomens door zorgpremie’ schrijft nrc.nl. Bij inkomens tot tweemaal modaal (circa 66.000 euro) zouden de hardste klappen vallen. „Want straks betaalt een alleenverdiener met 66.000 euro bruto jaarinkomen evenveel als iemand met een ton of twee ton”, meldt NRC Handelsblad op basis van ‘eigen berekeningen’. Rekenvoorbeelden voor andere inkomensgroepen worden niet gegeven. Het CPB wil volgens de NRC niet bevestigen of deze ene berekening (voor tweemaal modaal) klopt.

13.47 uur. Het Financieele Dagblad meldt op fd.nl dat het Centraal Planbureau ’s middags met nadere informatie komt over de toekomstige hoogte van de zorgpremies.

13.54 uur. Het Nibud (Instituut voor budgetvoorlichting) laat volgens de NOS weten de plannen voor de zorgpremie door te willen rekenen. Maar daar heeft het wel meer gegevens voor nodig. Die zouden door verschillende ministeries moeten worden aangeleverd.

14.35 uur. De redactie van next.checkt doet navraag bij enkele wetenschappers over de berekeningen van de NOS. Zij zeggen niet te kunnen berekenen of die kloppen. VVD en PvdA stellen in hun regeerakkoord zo veel veranderingen voor dat volgens meerdere hoogleraren alleen het CPB alle gevolgen kan berekenen. Want niet alleen de zorgpremies en de belastingschijven worden aangepast, er wordt ook gesleuteld aan de heffingskorting (een belastingvermindering) en de arbeidstoeslag (een fiscale toeslag voor werkenden).

„Ik zit hier in een workshop met mensen van de Nederlandse Zorgautoriteit, het CPB en diverse ministeries. Het blijkt dat de zorgparagraaf in het regeerakkoord zo cryptisch is dat men het oneens is over hoe dit te lezen”, mailt Marcel Canoy, hoofdeconoom bij adviesbureau Ecorys en hoogleraar zorgeconomie aan de Universiteit van Tilburg, naar de redactie van nrc.next.

15.00 uur. Daar is dan de verklaring van het Centraal Planbureau: ‘Het CPB kan geen uitspraken doen over de juistheid van de berekeningen van anderen’. Oftewel, de onzekerheid duurt voort.

18.12 uur. ‘VVD erkent in e-mail zware effecten zorgpremie’ meldt rtl.nl. Op de site verschijnt een e-mail van VVD-onderhandelaar Stef Blok aan de partijleden met daarin drie rekenvoorbeelden.

Een alleenverdiener (jaarsalaris 70.000 euro bruto) met partner zonder inkomen en twee kinderen onder de 18 gaat volgens deze cijfers145 euro per maand meer betalen. Blok schrijft dat in deze berekeningen geen rekening is gehouden met een hogere arbeidskorting en een verlaging van de inkomstenbelasting.

18.52 uur. ‘Einde onduidelijkheid: hier zijn de cijfers over de zorgpremie’, meldt nrc.nl. En daar zijn ze inderdaad, „de cijfers die de coalitiepartners zelf hanteren”, zo meldt de website. De resultaten staan hiernaast, de bron blijft onbekend.