Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

'De VVD wilde nog meer bezuinigen'

Als Kamerlid voor de PvdA wilde Jetta Klijnsma meer geld voor cultuur. Dat is niet gelukt. Maar bezuinigd wordt er niet en de „kille, harde toon” is gelukkig verdwenen.

Het tweede kabinet Rutte laat de cultuurbezuinigingen van het eerste kabinet Rutte ongemoeid. Dit terwijl coalitiepartner PvdA als oppositiepartij te hoop fel ageerde tegen die bezuinigingen. Jetta Klijnsma, nu nog cultuurwoordvoerder van de PvdA, was op achtergrond betrokken bij de onderhandelingen.

Kon er niets extra’s bij?

„Nee, dat is niet gelukt. Je moet je realiseren dat de onderhandelaars vreselijk op zoek waren naar geld. Er moest in totaal 16 miljard worden gevonden. De cultuursector wordt nu met rust gelaten. Dat is in de gegeven situatie helemaal niet slecht, zeker niet als je bedenkt dat de VVD eigenlijk opnieuw 100 miljoen wilde bezuinigen. Wij wilden er 50 miljoen bij. Een gewone rekensom zorgt dan voor 25 miljoen extra bezuinigingen. Maar dat hebben we voorkomen.”

Jullie volgen de lijn Rutte-Verhagen, een kabinet gedoogd door de PVV...

„Nee, dat is niet waar. Fijn aan dit regeerakkoord is dat de toon ten aanzien van de cultuursector een hele andere is. Die kille, harde toon, de suggestie dat kunstenaars verwend zijn en zelfs profiteurs; daar ergerde ik me woest aan. Daarom deed ik ook met mijn tandem mee aan de mars der beschaving. Ik vind dat je zo niet om kan gaan met de kunstsector. En dat doet dit kabinet ook niet. Neem de btw. Die blijft laag. En ook de cultuurkaart voor jongeren blijft.”

Zonder dat daar geld voor is uitgetrokken.

„Nee, maar dat gaat niet om miljoenen. Het belangrijkste is dat mijn oproep aan het kabinet om die kaart te behouden, in het akkoord staat. Omdat educatie cruciaal is. Het geld komt uit de onderwijsbegroting, dat komt wel goed. En die lage btw is belangrijk. Vooral voor instellingen die vechten om te overleven, scheelt het een slok op een borrel. Neem Korzo, dat ik goed ken uit mijn tijd als Haags wethouder. Korzo laat experimentele dans zien, dat is dus echt niet alleen voor mensen met een dikke beurs. Door het lage btw-tarief hebben zij nog een kans te overleven.”

Toont de cultuursector zich verwend, in hun teleurstelling in dit akkoord?

„Dat hoor je mij niet zeggen. Kijk, ik ervaar cultuur niet als luxe, maar als noodzakelijk voor een goed leven. Daarom vind ik ook dat we moeten blijven investeren in kunst. Op die paar topmensen na, hebben mensen in de kunstwereld echt geen riante salarissen. Ze geven ziel en zaligheid. Die kun je niet wegzetten als verwend. Of als profiteurs, zoals het vorige kabinet deed.

Toch blijven de bezuinigingen staan.

„Het is crisis. En de kunst blijft bij deze nieuwe bezuinigingsronde buiten schot. Zo kun je het ook zien.”