Daverende bekerstunt: Den Bosch verslaat FC Twente - Heerenveen, Feye en AZ door

FC Den Bosch heeft vanavond voor een daverende verrassing gezorgd in de KNVB Beker. De nummer twaalf van de Jupiler League schakelde de koploper van de Eredivisie FC Twente uit met 2-1.

De Tukkers kwamen in Enschede via Denny Landzaat nog wel op voorsprong, maar na een rode kaart van Dedryck Boyata kantelde de wedstrijd.

Via Joey Brock en Tom van Weert bewerkstelligde Den Bosch de bekerstunt. Twente beëindigde de wedstrijd met negen man, nadat Luc Castaignos in de slotfase nog met tweemaal geel van het veld werd gestuurd.

Arrestaties voor gooien vuurwerk in Grolsch Veste

In het stadion van Twente zijn vanavond arrestaties verricht voor het gooien van vuurwerk, zo meldt de politie.

Twitter avatar Politie Politie Nederland We hebben zojuist aanhoudingen verricht ivm gooien van vuurwerk tijdens FC Twente-FC Den Bosch #tweden. De rust is teruggekeerd.

Hoeveel mensen zijn opgepakt en van welke club ze fan zijn, weet de zegsvrouw niet. Na de arrestaties keerde de rust volgens de politie weer terug. Volgens RTV Oost werd het vuurwerk vanuit het uitvak naar een vak waar vooral kinderen zitten gegooid. Verschillende kinderen zouden in paniek zijn geraakt en weg zijn gerend.

Wedstrijdverslag

Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht voor Twente. Na zestien minuten was Landzaat trefzeker vanaf de stip, nadat scheidsrechter Wiedemeijer Twente een makkelijk gegeven strafschop had toegekend. Aanleiding was het toucheren van Twente-spits Castaignos door Jelle de Bock.

Een doldwaze actie van Boyata betekende de ommekeer in de wedstrijd. De van Manchester City gehuurde Belg zag een tackle met gestrekte benen bestraft worden met direct rood. Den Bosch, dat via Van Weert al na zes minuten een goede kans onbenut had gelaten, profiteerde vlak voor rust. Een schot van Brock werd van richting veranderd en maakte doelman Sander Boschker in een klap kansloos.

Dat Twente voelde dat het menens was, bleek wel uit de wissel van coach Steve McClaren dertien minuten na rust. Steunpilaar Nacer Chadli, die eigenlijk gespaard werd, mocht alsnog zijn opwachting maken. De Belg stond koud in het veld toen Den Bosch de leiding nam. Na een vloeiende combinatie verscheen Bart van Brakel vrij voor Boschker. De goalie van Twente kon diens inzet nog pareren, maar was kansloos op de rebound van Van Weert.

Met de aanstaande uitschakeling in het verschiet moest Twente komen en dat deed het team bij vlagen ook wel. Chadli was dicht bij de gelijkmaker, maar zijn inzet spatte uiteen op de paal. Toch hield Den Bosch betrekkelijk eenvoudig stand. Een minuut voor tijd werd Twente nog tot een negental gereduceerd, nadat Castaignos zijn tweede gele kaart had gekregen.

Toch vielen er in blessuretijd nog een aantal hachelijke situaties te noteren. Vooral de 93e minuut was opzienbarend. Twente kreeg een corner en stuurde zelfs doelman Boschker naar het front. De corner leverde nog bijna een doelpunt op, maar Den Bosch haalde de bal van de doellijn. In de counter gingen de bezoekers met drie man op een speler van Twente af, maar de numerieke meerderheid werd kinderlijk eenvoudig om zeep geholpen. Het deed aan de Bossche feestvreugde na afloop niets af.

Zomer schiet Heerenveen langs Hollandia

Sc Heerenveen heeft de verlenging van het bekeravontuur aan Ramon Zomer te danken. De verdediger scoorde na 68 minuten de enige treffer tegen de amateurs van Hollandia. In het Abe Lenstrastadion was de thuisploeg de betere, maar sprong slordig met de kansen om. Hollandia bleef daarentegen verdedigend goed overeind.

In de eerste helft was het Matthew Amoah die het gevaar stichtte namens Heerenveen. De Ghanees kreeg de bal bij drie pogingen echter niet binnen de palen. In de tweede helft was Hollandia dicht bij de openingsgoal, maar Kalvin Robert verzuimde oog in oog met Kristoffer Nordfeldt te scoren.

Uit een hoekschop viel de treffer aan de andere kant via Zomer. Na de 1-0 was Amoah weer enkele keren dichtbij, maar kon hij de score niet verder uitbouwen. Hollandia kon echter geen vuist maken en dus hield Heerenveen de zege vast.

AZ moeiteloos langs amateurs Sneek

AZ heeft vanavond zonder problemen de laatste zestien van het KNVB-bekertoernooi bereikt. De ploeg van Gertjan Verbeek was in Friesland met 4-1 te sterk voor de amateurs van SWZ Boso Sneek. Johann Berg Gudmundsson en Jozy Altidore verzorgden met ieder twee treffers de Alkmaarse productie. Mark Homme van der Veen redde bij 0-2 de Friese eer.

SWZ Boso Sneek slaagde er niet in het voorbeeld van de stadsgenoten van ONS Boso Sneek te volgen. De buurman hield een dag eerder lange tijd gelijke tred met Ajax en hoefde pas in het laatste kwartier te capituleren.

SWZ Boso Sneek, de nummer laatst van de Zondag Topklasse, deed het minder goed en had al na drie minuten de eerste tegentreffer in het doel liggen. Gudmundsson scoorde en deed dat na rust nogmaals. Homme van der Veen maakte vervolgens nog wel de aansluitingstreffer, maar een minuut later tilde Altidore de marge alweer naar twee. De Amerikaanse spits scoorde later ook nog de 1-4.

Xerxes buigt pas in tweede helft voor Feyenoord

Feyenoord heeft zich vanavond als laatste ploeg voor de achtste finales van de KNVB Beker geplaatst. Op het Kasteel, de thuishaven van Sparta, won de ploeg van Ronald Koeman met 4-0 van stadsgenoot XerxesDZB. De amateurs gaven de profs een uur lang bijzonder goed partij, maar na het eigen doelpunt van Anthony Bentem brak het verzet. Feyenoord liep daarna nog uit via Terence Kongolo, Ruud Vormer en Lex Immers.

Aan het bekerduel zat voor de stadsgenoten een bijzonder tintje. Zo speelden Feyenoord-iconen Coen Moulijn en Willem van Hanegem ooit voor het roemruchte Xerxes, dat tegenwoordig uitkomt in de Zaterdag Hoofdklasse. Om aan de grote publieke belangstelling te kunnen voldoen, werd de wedstrijd gespeeld in het Sparta-stadion.

Feyenoord begon bijzonder slap. Het had tot gevolg dat de amateurs al binnen vijf minuten twee goede kansen kregen. Beide keren bracht doelman Kostas Lamprou redding. Feyenoord was er allerminst wakker door geschud. In het vervolg van de eerste helft deden beide ploegen nauwelijks voor elkaar onder. Feyenoord werd een aantal keer gevaarlijk via spits Graziano Pellè, maar ook Xerxes verschuilde zich niet.

Na rust greep Koeman in. Zijn ploeg haalde bij lange na niet het niveau van zondag tegen Ajax en dat was voor de coach reden om Kongolo en Immers in te brengen. Die wissels sorteerden uiteindelijk effect, hoewel Feyenoord de hulp van de tegenstander nodig had om op voorsprong te komen. Aanvoerder Bentem werkte een voorzet van John Goossens in eigen doel.

Het verzet van de dappere amateurs was meteen gebroken. Geholpen door de voorsprong en het grote verschil in conditie kon Feyenoord in het vervolg naar hartenlust aanvallen. Kongolo scoorde met een kopbal de 0-2, waarna Vormer de derde Feyenoord-treffer maakte. De Stadionclub liet in het vervolg een aantal grote kansen liggen, maar toch kwam de vierde goal op het scorebord. Immers benutte een door Ruben Schaken versierde strafschop.

Deze wedstrijdverslagen werden verzorgd door persdienst Novum.

    • Marije Willems