Clinton wil nieuwe opzet voor Syrische oppositie

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft gisteren dringend gepleit voor een reorganisatie van de sterk verdeelde Syrische oppositie. Syriërs die al jaren in ballingschap wonen zouden daarin een minder grote rol moeten spelen, meer invloed moeten de rebellen krijgen die nu in Syrië strijden tegen het leger van president Assad.

Clinton zei dit tijdens een bezoek aan de Kroatische hoofdstad Zagreb. „Er moet een vertegenwoordiging zijn van degenen die vandaag in de frontlinies vechten en sterven om hun vrijheid te krijgen”, zei ze. „Je kan geen oppositie hebben die vertegenwoordigd wordt door mensen die veel goede kwaliteiten heben, maar die in veel gevallen al twintig, dertig of veertig jaar niet meer in Syrië zijn geweest.”

Met dat laatste doelde Clinton op de Syrisch Nationale Raad in Parijs, „die niet langer gezien kan worden als de zichtbare leider van de oppositie”. De Amerikaanse regering stoort zich al lang aan het onvermogen van de raad om minderheden aan zich te binden en met een samenhangend plan te komen voor de periode na de eventuele val van Assad.

Een nieuwe Syrische regering, zei Clinton, zou open moeten staan voor minderheden en extremisme moeten verwerpen. Woensdag komen honderden oppositionele Syriërs bij elkaar in Doha, de hoofdstad van Qatar, om een nieuwe opzet van de oppositie te bespreken. De Amerikaanse regering heeft duidelijk laten blijken, zei Clinton, welke mensen en organisaties volgens haar in het nieuwe leiderschap opgenomen moeten worden. (AP, Reuters)