Clegg: gevaar bestaat dat Groot-Brittannië de EU moet verlaten

Nick Clegg, vorige maand in Turkije.
Nick Clegg, vorige maand in Turkije. Foto AP

De Britse vicepremier Nick Clegg waarschuwt dat het gevaar bestaat dat Groot-Brittannië de Europese Unie zal moeten verlaten. Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens Clegg heeft het geen nut om “stampvoetend te zeggen ‘we willen deel uitmaken van deze club, we willen unilateraal de regels van het spel herschrijven en we willen unilateraal kiezen waar we voor tekenen.’”

Clegg zegt dat hij zich er zorgen over maakt dat het een “veel kleinere stap is dan mensen zich voorstellen” van dat standpunt naar een crisis, die het Verenigd Koninkrijk kan dwingen gemarginaliseerd in de EU verder te gaan, of er zelfs uit te stappen.

De opmerkingen van Clegg komen een dag na een gevoelige nederlaag voor premier Cameron. Die verloor gisteren in het Lagerhuis een stemming over de meerjarenbegroting van de Europese Unie. Enkele ‘rebellen’ in zijn conservatieve partij stemden met Labour mee voor het flink terugdringen van de EU-begroting.

De premier wil een bevriezing van de begroting. Het oude budget mag volgens hem alleen worden gecorrigeerd voor inflatie - een standpunt dat wordt gedeeld door Nederland en Zweden. Dat zou neerkomen op een verhoging van 2 procent (1,9 miljard pond, 2,36 miljard euro). Cameron is bereid om de hele begroting tegen te houden, als die eis niet wordt ingewilligd. Clegg zei daar vandaag over dat dit standpunt haalbaar is:

“Het is de zwaarste onderhandelingspositie van welke EU-staat dan ook. Wij denken dat dit lastig te brengen is, maar haalbaar.”

Onze correspondent Titia Ketelaar schrijft vandaag in NRC Handelsblad over de stemming in het Lagerhuis gisteren:

“De nederlaag in het Britse Lagerhuis was met een verschil van dertien stemmen niet enorm. En de motie waarover werd gestemd, kan premier David Cameron gewoon naast zich neerleggen. Maar het debat gisteravond over de meerjarenbegroting van de Europese Unie laat zien dat hij een serieus probleem heeft: oppositiepartij Labour schaarde zich achter een motie van eurosceptische Tory-rebellen.”

“Cameron heeft de eurosceptische rebellen in zijn partij nog steeds niet in de hand. Vorig jaar eisten 81 van hen al een referendum over het Britse EU-lidmaatschap, ruim 50 stemden gisteren tegen Camerons ‘bevriezing’ en voor een bezuiniging. De benoeming van een nieuwe chief whip, die de partij in het gareel moet houden, heeft duidelijk niet geholpen. En omdat dit de eerste van vele stemmingen over Europa is, zal hij steeds opnieuw in de problemen kunnen komen als hij daar geen oplossing voor vindt. Ook de EU-begroting moet uiteindelijk door het Lagerhuis worden goedgekeurd, al zal dat pas ergens in 2014 zijn.”