Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Duurzaamheid

Burgemeester NY: Obama bewijst dat hij meest geschikte kandidaat is

Michael Bloomberg neemt de schade op in de buurt Breezy Point, Queens, waar meer dan vijftig huizen in de as werden gelegd door een grote brand, veroorzaakt door orkaan Sandy.
Michael Bloomberg neemt de schade op in de buurt Breezy Point, Queens, waar meer dan vijftig huizen in de as werden gelegd door een grote brand, veroorzaakt door orkaan Sandy. Foto AFP / Stan Honda

Obama heeft met zijn optreden na Sandy bewezen de meest geschikte presidentskandidaat te zijn. Dat zegt de burgemeester van New York, Michael Bloomberg, in een opiniestuk. Zijn steun is opvallend, omdat Bloomberg zich eerder zeer kritisch uitliet over zowel Obama als Romney.

Beide presidentskandidaten faalden er volgens Bloomberg in de urgente problemen aan te kaarten waarmee de VS te kampen zou hebben. Obama’s optreden heeft hem er echter van overtuigd dat de Democraat de problemen die de klimaatverandering met zich meebrengt het beste het hoofd kan bieden.

In hoeverre de klimaatverandering heeft bijgedragen aan het verwoestende karakter van Sandy is volgens Bloomberg onduidelijk. Wel stelt hij dat het zaak is dat politiek leiders direct in actie komen als het het stimuleren van duurzaamheid betreft. Over Obama schrijft Bloomberg in zijn stuk:

“We need leadership from the White House and over the past four years, President Barack Obama has taken major steps to reduce our carbon consumption, including setting higher fuel-efficiency standards for cars and trucks.”

Bij de storm kwamen alleen in New York al, volgens de laatste cijfers, 37 mensen om het leven. De stad leed daarnaast materiële schade van tientallen miljarden dollars.

Bloomberg was vroeger lid van zowel de Democratische partij als de Republikeinse partij, maar staat nu als onafhankelijk geregistreerd.

Bekijk onze In Beeld-serie over de schade die Sandy heeft aangericht aan de oostkust:

‘The show must go on’

Wel of geen Sandy. Met nog een week te gaan tot de presidentsverkiezingen, gaan de politieke campagnes van Obama en Romney gewoon door. De campagneteams concentreren zich alleen nog maar op de staten waar de uitslag nog alle kanten op kan, de swing states. De peilingen wijzen op een nek-aan-nekrace tussen Obama en Romney. Als je de kiesmannen negeert tenminste.