‘Buitenlandse toerist blijft welkom in Amsterdamse coffeeshop’

Engelse bezoekers roken vrijdag binnen en buiten bij Coffeeshop Green House in de Amsterdamse Warmoestraat. Foto ANP / Koen Suyk

Voor buitenlandse toeristen blijft het mogelijk coffeeshops in Amsterdam te bezoeken. Het regeerakkoord biedt daar ruimte voor, zegt burgemeester Eberhard van der Laan vanochtend in de Volkskrant.

Het aankomende kabinet schrapt de wietpas die al in Zuid-Nederland, waar drugstoerisme veel overlast veroorzaakte, is ingevoerd. In plaats daarvan moeten bezoekers een uittreksel uit het bevolkingsregister kunnen tonen. Voor buitenlanders is het bezoeken van een coffeeshop dan dus niet meer mogelijk.

In het akkoord staat echter ook dat de handhaving in overleg met de betrokken gemeenten geschiedt en dat hierbij wordt aangesloten bij het lokale beleid. Amsterdam is de eerste grote stad die deze clausule aangrijpt om coffeeshops toegankelijk te houden voor toeristen.

‘We gaan het rücksichtslos aanpakken’

Van der Laan zegt in de krant al ruim een jaar met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in overleg te zijn. In ruil voor het toegankelijk houden van de coffeeshops zijn afspraken gemaakt over een harde aanpak van coffeeshops die de regels overtreden.

“Verkoop aan minderjarigen, te zware wiet, te grote hoeveelheden in voorraad, geen reclame maken of overlast - we kruipen er nog dichter op. We gaan het rücksichtslos aanpakken.”

De toeristen die in Amsterdam drugs kopen zouden anders zijn dan de drugstoeristen die in het zuiden overlast veroorzaken. In Amsterdam zou het kopen van softdrugs slechts een van de activiteiten zijn waarvoor toeristen komen. Jaarlijks bezoeken anderhalf miljoen van de zeven miljoen toeristen in Amsterdam een coffeeshop.