Broers Jussen slagen bij KCO

Arthur en Lucas Jussen bij het KCO, o.l.v. Jan Willem de Vriend. 31/10 Concertgebouw Amsterdam. Herh. 1 en 4/11. 4/11 live op Radio 4.

De pianobroers Arthur (1996) en Lucas Jussen (1993) maakten woensdag een drukbezocht debuut bij het Concertgebouworkest in het Concert voor twee piano’s K365 van Mozart. Zoals ze van een afstand tweelingen lijken, zo is ook hun spel nauw verwant. De muzikale verinnerlijking van hun coach Maria João Pires klinkt in Mozart duidelijk door, al kun je constateren dat Arthur vergeleken bij het heldere toucher van Lucas iets donkerder en omfloerster intoneert.

Het is geruststellend dat de broers blijven doorgroeien als muzikale persoonlijkheden, en zonder schattigheidsfactor kunnen. Lucas studeert ver weg bij Menahem Pressler in de VS. Of daarmee de solocarrières meer ruimte krijgen, blijft een vraag.

Dirigent Jan Willem de Vriend liet het orkest in Mozart niet altijd haarscherp spelen. Zijn drukke slag leidde ook in de Watermusic van Handel soms tot onrustig klotsen.

Maar hij verdient een dikke pluim voor de speelse en inventieve uitvoering van dit soms nog te braaf benaderde repertoire. Zoals Handels werk in 1717 op bootjes in de Thames tot klinken kwam, zo werd het orkest nu dynamisch in het Concertgebouw verspreid. Musici liepen af en aan, losse groepjes verzamelden zich op de balkons. Vooral in de feestelijk schallende Tweede suite leidde het tot geslaagde vraag en antwoordeffecten, met één klein hobootje ver echoënd achter het podium.