Borghouts corrigeerde Hooijmaijers niet

De oud-commissaris van de koningin greep niet in toen Ton Hooijmaijers in de fout ging, zegt commissie.

Rotterdam. Voormalig commissaris van de koningin van Noord-Holland, Harry Borghouts, heeft onvoldoende opgetreden tegen voormalig gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD). Hooijmaijers bestuursstijl – die zich kenmerkte door solistisch opereren, dubieus declaratiegedrag, de schijn van belangenverstrengeling en te nauwe contacten met de vastgoedsector – is door Borghouts onvoldoende gecorrigeerd.

Dat concludeert de externe commissie ‘Operatie Schoon Schip’ in een gisteren verschenen rapport over de bestuurscultuur van de provincie. Aanleiding is de affaire-Hooijmaijers. Hooijmaijers wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van corruptie en het aannemen van steekpenningen. De commissie over Borghouts: „Hij was niet in staat om Hooijmaijers in toom te houden. Niet als het gaat om zijn declaratiegedrag, maar ook niet met betrekking tot diens omgang met de vastgoedsector en projectontwikkelaars.”

De commissie maakte bij het onderzoek gebruik van 122 veelal anonieme meldingen van klokkenluiders, veelal ambtenaren van de provincie. Overige provinciebestuurders hadden geen directe betrokkenheid bij onregelmatigheden, zo concludeert de commissie. Maar door normafwijkend gedrag niet bespreekbaar te maken, waren de onregelmatigheden waarvoor Hooijmaijers nu vervolgd wordt, wel mogelijk.

Hooijmaijers wist handig gebruik te maken van zijn machtspositie op het provinciehuis. Deals werden door hem vaak buiten de deur gesloten, zonder dat daar ambtenaren bij aanwezig waren. Hooijmaijers raakte steeds meer verstrikt in een netwerk binnen de vastgoedbranche, waarin men elkaar de bal toespeelt, aldus de commissie.

Zo was Hooijmaijers ‘vaste gast’ van de vastgoedbeurs in het Franse Cannes, vaak in gezelschap van ambtenaren en medebestuurders. Toen hij tijdens een van die bezoeken een helikoptervlucht maakte en dat declareerde als ‘lunch’, is er in het college van Gedeputeerde Staten gesproken over het doen van aangifte. Daar werd van afgezien omdat er te weinig bewijs zou zijn. Hooijmaijers werd gevraagd om het geld vrijwillig terug te storten. Maar volgens de commissie is het maar de vraag of dat bewijs ontbrak. Want uit notulen van die vergadering blijkt dat de secretaresse van Hooijmaijers in zijn opdracht de helikoptervlucht als lunch had geadministreerd. NRC