Bokser Badr Hari wil praten als de rechter iets vraagt

Morgen komt de zaak tegen kickbokser Badr Hari voor de rechter. Hem worden acht delicten ten laste gelegd.

Een flying kick kan van alles zijn, maar het betekent in ieder geval dat beide voeten in de lucht zijn geweest. Meestal houdt het in dat een aanloop is genomen.

Op 12 mei 2012 gaf kickbokser Badr Hari (27) volgens het Openbaar Ministerie zo’n trap aan een onbekende man. Dat beweren getuigen. De man heeft geen aangifte gedaan, maar een deel van de vechtpartij is ook vastgelegd door camera’s. Het OM vervolgt Hari op eigen initiatief voor deze kwestie – ambtshalve.

Morgen is de eerste pro-formazitting in de strafzaak, waarin Hari acht delicten ten laste worden gelegd. De meeste aandacht ging tot nu toe uit naar een poging tot doodslag op zakenman Koen Everink (van reisorganisatie Eliza Was Here) in een skybox in de Amsterdam Arena. Everink vertelde aan De Telegraaf dat Hari en een medeverdachte hem op 8 juli tijdens dancefeest Sensation White zonder aanleiding in elkaar zouden hebben geslagen. Hij raakte ernstig gewond.

Maar Hari wordt ook vervolgd voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij twee andere mannen en één poging daartoe bij een derde man. Daarnaast is hem tweemaal mishandeling ten laste gelegd. De conflicten zouden hebben plaatsgevonden in discotheken als Club Air en Jimmy Woo in Amsterdam. Een rechtszaak die al liep tegen Hari is hieraan toegevoegd: op 6 maart 2010 zou hij met zijn auto een verboden rijrichting ingereden zijn en daarbij een voetganger hebben aangereden.

De vervolging van Badr Hari kreeg veel aandacht – mede door zijn relatie met de toenmalige vrouw van Ruud Gullit, Estelle – maar is niet uitzonderlijk. Tal van vechtsporters zijn de laatste jaren vervolgd of met criminaliteit in verband gebracht. Vrijdag nog werd een 26-jarige kickbokser, Redouan Stitou, neergestoken aangetroffen op de oprit naar de A7. Hij overleed in het ziekenhuis. Zaterdag raakte kickbokser Dick Vrij op een Amsterdams terras slaags met Willem Holleeder.

De link tussen vechtsporten en criminaliteit bestaat al lang. In de jaren 90 schreef criminoloog Frank Bovenkerk dat crimineel geweld „niet los te zien was” van de groeiende populariteit van vechtsporten. Na een kritisch politierapport besloot de gemeente Amsterdam in 2010 kickboksgala’s te weren. De organisatoren zijn crimineel of hebben criminele connecties, zei de politie. De gala’s zouden „netwerkbijeenkomsten voor criminelen” zijn. Overigens kwamen er ook iconen uit de bovenwereld op af, zoals Ruud Gullit, die in 2010 een kickboksgala in Amsterdam bijwoonde aan een vip-tafel (kosten tussen de 1.500 en 4.000 euro, afhankelijk van de afstand tot de ring). Het is de stad nog niet gelukt de gala’s geheel uit de stad te bannen. Wel heeft organisator It’s Showtime een groot deel van zijn activiteiten verplaatst naar het buitenland. Waar een gevecht wordt uitgevochten is voor het bedrijf niet zo belangrijk, de inkomsten komen vooral uit de tv-rechten.

De zaak tegen Hari wordt morgen niet inhoudelijk behandeld. Het OM informeert de rechters over het onderzoek naar Hari en zijn medeverdachte. De rechter besluit of het nodig is hem nog in hechtenis te houden. De advocaten mogen hun wensen indienen. Hari’s advocaat Bénédicte Ficq wil deskundigen en getuigen laten horen. Hari is van plan te komen, zegt zij, en hij is bereid antwoord te geven op vragen, als die nu al worden gesteld.

Hari heeft een strafblad waar in ieder geval één eerdere veroordeling wegens geweld op staat, maar volgens Ficq is hij daarmee wat dat betreft haar „gematigdste cliënt”.