Birma zegt aanstichters van geweld te kennen

De Birmese overheid zegt de aanstichters van het geweld tussen boeddhisten en islamieten in het land op het spoor te zijn.

Yangon. De Birmese overheid claimt te weten welke individuen en organisaties het etnische geweld hebben aangespoord dat vorige week uitbrak in de staat Rakhine.

Volgens de Birmese staatstelevisie betreft het een groep die eerder een akkoord met de overheid heeft ondertekend voor een staakt-het-vuren. De opvallende aankondiging van de Birmese regering komt na een oproep van de VN gistermiddag. Die liet weten dat de politiek leiders van het land het uitgebroken geweld niet als excuus moeten gebruiken om de islamitische Rohingya’s het land uit te drijven.

De regering beschouwt deze groepering namelijk al jaren als illegale immigranten. Er is nooit veel gedaan om hen te beschermen, ook al wonen velen van hen al generaties in het land. President Thein Sein opperde zelfs ze het land uit te zetten. Ook oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft het tot nu toe niet voor hen opgenomen.

Bij gevechten tussen de in meerderheid boeddhistische Rakhine-gemeenschap en islamitische Rohingya’s kwamen in totaal 89 mensen om het leven. Nog eens 136 raakten gewond en meer dan 32.000 mensen moesten noodgedwongen hun huis verlaten om af te reizen naar vluchtelingenkampen. Vijfduizend woningen werden door grote branden in de as gelegd. Op diverse plaatsen hebben boeddhisten betoogt tegen de aanwezigheid van de Rohingya’s. AP