beeldende kunst

Van instelling tot spookhuis

Christopher Payne en Jannes Linders zetten leegstaande psychiatrische ziekenhuizen op de foto. De een deed dat in de VS, de ander in Nederland. De beelden staan naast elkaar in Het Dolhuys.

T/m 20 jan, www.hetdolhuys.nl.

Een road trip in 14 songs

Rocklegende Bruce Springsteen zingt in zijn songs vaak over de benarde situaties waarin veel van zijn landgenoten zich bevinden. Maar wie zijn de Amerikanen waar hij het over heeft? Met die vraag in het achterhoofd en de liedjes van Springsteen als roadmap maakten fotograaf Bob Bronshoff en journalist René Sommer een reis door het Amerika van Springsteen.

T/m 11 nov, Melkweg galerie. www.melkweg.nl

Playboy Architectuur

Seks, architectuur en design waren van meet af aan met elkaar verbonden op de pagina’s van het erotische mannenblad Playboy. Al de vroegste edities van blad laten zien hoe architectuur en het interieur zijn benut om vorm te geven aan een nieuwe identiteit van de Amerikaanse man. De tentoonstelling Playboy Architecture in NAi Maastricht laat zien welke ontwikkelingen binnen de architectuur Playboy behandelt en welke invloed het blad zelf heeft uitgeoefend.

T/m 13 jan. www.bureau-europa.nl

Het verhaal van de totempaal

De familietentoonstelling Het verhaal van de totempaal zoomt in op de Indianen van de Noordwestkust van de Verenigde Staten en Canada. Internationale stukken en de eigen collectie van Museum Volkenkunde, aangevuld met moderne kunst en actuele interviews, geven een beeld van de culturen van de Indianen.

T/m 1 april 2012, Museum Volkenkunde Leiden. www.volkenkunde.nl

Monroe en andere Newmanfoto’s

De Amerikaan Arnold Newman was een van de invloedrijkste portretfotografen. Iedereen er in het naoorlogs Amerika en Europa toe deed, heeft hij voor zijn lens gehad: John F. Kennedy tot Marilyn Monroe.

T/m 13 jan, Fotomuseum Den Haag, www.fotomuseumdenhaag.nl

Lewis Hine

Het Nederlands Fotomuseum presenteert een grote overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse fotograaf Lewis Hine. Zijn foto’s van immigranten op Ellis Island, kinderarbeid en arbeiders die hoog boven New York aan het Empire State Building werkten, behoren tot de fotografische iconen van de 20ste eeuw.

T/m 6 jan. www.nederlandsfotomuseum.nl