Beatrix opent theater in Sneek

Na veertien jaar heeft het Friese Sneek weer een schouwburg. Het theater wordt vandaag geopend door koningin Beatrix. Architecten Alberts & Van Huut (bekend van onder meer het Gasuniegebouw) ontwierpen een gebouw met organische vormen en een grote glazen pui. Het theater (kosten 16 miljoen euro) is gebouwd op funderingen van het oude postkantoor en bestaat uit een grote zaal met 600 stoelen, een foyer en een opvallende 23 meter hoge toneeltoren.

De in 2010 nog zelfstandige gemeente Sneek (35.000 inwoners) besloot tot een nieuw theater, nadat het oude, Amicitia in 1999 dichtging. Theater Sneek is onderdeel van de Stichting Cultureel Kwartier, met ook een poppodium en een kunstencentrum. In totaal kostte de nieuwbouw van het gehele complex, inclusief theater, ruim 30 miljoen euro. De stichting huurt het gebouw van de gemeente Súdwest-Fryslân, (82.000 inwoners) waartoe Sneek sinds begin 2011 behoort. Volgens Ben van der Knaap, de directeur van het theater, had Sneek indertijd de ambitie een nieuw theater te bouwen omdat men zich realiseerde dat het in de op een na grootste gemeente van Friesland kwam te liggen.

De oppositie in de gemeenteraad mort nu dat de gemeente het theater de komende jaren ontziet bij bezuinigingen. „Sterker nog”, stelt raadslid Bas Gerdingh (GroenLinks): „Het college geeft zelfs een korting van 50 procent op de huur die het theater betaalt. Verder heeft men een half miljoen gereserveerd voor aanloopverliezen.” Van der Knaap vindt het juist verstandig dat de gemeente rekening houdt met tegenvallers. „Maar vanaf 2014 ontkomen ook wij ook niet aan bezuinigingen.”

Tegenstanders menen verder dat er geen plek is voor een derde grote schouwburg in Friesland, naast die in Leeuwarden en Drachten. Maar dat spreekt Van der Knaap tegen. Gezien het verzorgingsgebied van 120.000 inwoners in de Friese zuidwesthoek en de brede programmering gokt hij op 45.000 bezoekers per jaar. „We gaan jaarlijks 120 grote en vijftien kleine voorstellingen programmeren. Bij een zaalbezetting van 60 procent kom je dan op 45.000 betalende bezoekers.” Directeur Arthur Oostvogel van stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden ziet Sneek niet als concurrent. „We kregen slechts vier procent bezoekers uit de Friese zuidwesthoek.”